Merkantilismia markkinoilla

Toisinaan kuulee sanottavan, että tori on Salon sydän. Sitä tori on varmasti monelle muullekin kaupungille, sillä kauan sitten laki kielsi käymästä kauppaa maaseudulla ja salli sen vain kaupungeissa ja kauppaloissa. Mutta kauppa ei näemmä todellisuudessa ole vapaata vieläkään.

Lukemattomat kerrat Salon torilla asioineena tulin vasta nyt keväällä 2014 kiinnittäneeksi ensimmäisen kerran lähempää huomiota siihen, millaisessa otteessa Salon kaupunki torin liiketoimintaa pitää, tai että heiluttaako häntä koiraa. Jo lyhyellä googlettamisella eteen alkoi pulpahdella eriskummallisina pitämiäni asioita.

Toripaikkojen hakeminen ja myöntäminen

Torikauppiaaksi ei pääse noin vain, vaan muiden liiketoiminnan kiemuroiden lisäksi pitää anoa torimyyntitilaa kunnalta. Koska tyhjä tila on torillakin rajallinen resurssi, nousee se millä periaatteilla tila jaetaan keskeiseen rooliin. Lisätietojen saamiseksi lähetin Salon kaupungin tilapalveluille kysymyksen siitä, vaikuttavatko Torin vuosipaikkahakemus -lomakkeen mielestäni arveluttavilta vivahtaneet kohdat ”Myytävät tuotteet” ja ”Hakija on toiminut Salossa torimyyjänä vuodesta NNNN siihen, kenelle ja missä järjestyksessä torin rajallisia vuosipaikkoja vuokrataan.

Sain seuraavan vastauksen:

Torin vuosipaikan myöntämiseen vaikuttaa moni asia:
- hakijoiden senhetkinen määrä
- kauanko toiminut torilla jo myyjänä
- kuinka pitkän ajan vuodesta myy torilla
- anojalla jo olevien paikkojen määrä ja sijainti
- kauanko hakenut vuosipaikkaa
- artikkeli mitä myy (tämä lähinnä siksi, että saataisiin uusia artikkeleita torille ja myyntiä monipuoliseksi)
- onko käynyt myymässä torilla muinakin kuin iltatoripäivinä
- anojan tarvitsema paikkamäärä ja tilantarve
- keskustellaan myös torivalvojan kanssa hakijasta jne.

Listasta ei ilmene, millä painotuksilla valintakriteereitä huomioidaan. Otetaan esimerkki. Oletan, että mahdollisimman suuren osan vuodesta torilla toimiminen on positiivinen tekijä, koska torille oletettavasti halutaan aktiivisuutta eikä tyhjiä myyntipaikkoja. Mutta miten paljon pitkä vuotuinen myyntikausi painaa vaakakupissa suhteessa siihen, montako vuotta kokemusta torikauppiaalla on jo takanaan? Eli jos aion harjoittaa myyntiä torilla tavallista suuremman osan vuodesta, mutta olen toiminut torikauppiaana vasta lyhyen aikaa, tai olen kenties vasta tulossa alalle, niin häviänkö valintamenettelyssä jo useampana vuonna torikauppiaana toimineelle konkarille, joka kuitenkin harjoittaa torikauppaa vain lyhyen kesäsesongin muutamina parhaina päivinä?

Kaupungin tilapalveluiden mukaan edellä listattujen myyntipaikkahakemuksen arviointikriteerien painotuksia ei ole määritelty tarkemmin tai dokumentoitu missään, vaan ”tilannetta arvioidaan aina kokonaisuutena”.

Asialla ei ehkä tule ajatelleeksi olevan suurta merkitystä, jos katsoo kesäisinkin useimpina toripäivinä puolityhjää toria. Maallikko voisi silloin luulla, että torille pääsee myymään halutessaan kuka vain. Mutta torin vuosimyyntipaikoille on ainakin aiemmin ollut jonoa: ”Vuosipaikkoja, joita on 108 kpl, vapautuu vuosittain n. 2 – 4 kpl”, kertoo kaupungin tilapalvelut. Tyhjätkin toripaikat ovat siis varattuja ja siten pois halukkaiden mutta ilman vuosipaikkaa jääneiden torikauppiaiden ulottuvilta. Tosin kaupungin tilapalvelut kertoo sähköpostissa seuraavaa: ”Tällä hetkellä niitä [vuosimyyntipaikkoja] tuntuu nyt vapautuvan enemmänkin, elikkä ensimmäisen kerran 27 vuoteen on mitä jakaa”.

Mielestäni edellä mainituista syistä torin vuosimyyntipaikkojen jakamisessa on sellainen epämääräisyyden tila, joka jättää mahdollisuuden mielivaltaisille valinnoille, joilla hallintoviranomaisen on mahdollista suosia yksiä hakijoita toisten kustannuksella, ja joiden takia ”keskeisten sidosryhmien edustajien kanssa käytävä keskustelu”* voi saada epäterveitä piirteitä.

Aivan erityisesti silmääni pistää se, että kunta varaa itselleen mahdollisuuden harjoittaa tarveharkintaa sen suhteen, mitä torikauppiaat myyvät. Merkantilismi, jossa itsevaltainen hallinto määrää, kuka saa ja ei saa käydä millaistakin kauppaa, kuuluu 1500-1800 -luvuille. Olkoon tori miten perinteinen tahansa, niin kyllä noin kauas menneisyyteen nojaaminen on jo liikaa. Nykyaikaa olisi antaa markkinoiden eli torilla ostoksia tekevien asiakkaiden päättää, mitä torilla kannattaa ja siten käytännössä voi myydä.

Torimyyntipaikkojen hinnoittelu

Myös torimyyntitilan hinnoittelu vaikuttaa epätasapuoliselta. Kaupunginvaltuuston  pöytäkirja 14.12.2010 kertoo, että jo edellä puheena olleiden vuosimyyntipaikkojen vuokrat ovat tänä päivänä 328 € – 546 € per vuosi paikan keskeisyydestä riippuen. Enemmän tilaa vaativan kahviopaikan hinta oli tuolloin 2184 euroa per vuosi (pari vuotta sitten kahvilapaikan hinta on kuulemma vielä suunnilleen tuplattu, mutta näin kertonut Salon Torikauppiatitten yhdistys ry:n puheenjohtaja ei pyynnöstä huolimatta täsmentänyt mistä julkisista lähteistä tieto löytyy). Torilla on myös rajallinen määrä päiväpaikkoja hintaan 13 € per päivä, mutta päiväpaikkoja ei voi varata etukäteen, eli ammattimainen kauppias ei voi suunnitella toimintaansa niiden varaan.

Salon Seudun Sanomat 13.7.2010 kertoo seuraavaa:

”Salon torin jäätelökioskien myyntipaikkojen vuokrat ovat moninkertaiset verrattuna Salon torikahvioiden paikkavuokriin. Lisäksi jäätelökioskien vuokrat ovat keskenään hyvin erisuuruiset. Ingmanin kioskin vuokra on yli 5000 euroa vuodessa, kun Valion kioski pulittaa vuosittaista päälle 9000 euron vuokraa. Salon torikahvioiden vuokrat sen sijaan ovat 1680 euroa vuodessa.”

”Salon kaupungin taloushallinnon laskentapäällikkö Petteri Wiirilinnan mukaan erot johtuvat jäätelökioskipaikkojen kilpailutuksesta ja Ingmanin kioskia koskevasta vanhasta sopimuksesta.”

”Kioskien vuokrat eivät määräydy toritaksojen mukaan, vaan ne perustuvat tarjouksiin ja neuvotteluihin, jotka on tehty erikseen eri aikoina.”

Kaupunginvaltuuston aiemmin mainittu pöytäkirja kertoo: ”Jäätelökioskien maa-aluevuokrat eivät ole tässä [Toritaksojen korottaminen] mukana, koska niiden vuokratulot on tiliöity tuloiksi maa- ja vesialueisiin”.

Kysymys kuuluukin, miksi ihan samalla torilla muiden torilla myyjien kanssa toimivat jäätelökioskit tulevat hinnoitteluperiaatteen ostalta aivan eri tavoin kohdelluiksi?

Tori tuottaa kaupungille tappiota

Salon Seudun Sanomat 13.7.2010 kertoo myös, että Turun toripaikkavuokrat ovat yli kaksinkertaiset Saloon verrattuna. Edellä mainitussa kaupunginvaltuuston pöytäkirjassa puolestaan kerrotaan, että 2009 torin tuotot olivat 87 000 euroa ja kulut 134 000 euroa ja että tori tuottaa kaupungille tappiota jopa senkin jälkeen, kun toritaksoja päätettiin korottaa viimeksi 14.12.2010 ja tuottojen oletettiin nousevan 113 000 euroon. Torikahvioiden maksaman tilavuokran tuplaaminenkaan ei oletettavasti ole riittänyt nostamaan kaupungin torista saamia tuloja plussalle.

Mitä asioille voisi tehdä

Tarvittaisiin uudistus, joka poistaa vuosimyyntipaikkojen myöntämisen harkinnanvaraisuuden, poistaa pyyntipaikkojen hinnoittelun erilaisuuden, sekä nostaa torin tuoton vähintään menojen suuruiseksi kaupungille.

Se että vuosimyyntipaikkoja on varaa seisottaa toimettomana jopa kesäsesongin aikana, kertonee siitä, että taksat ovat halpoja. Jäätelökioskien tarjouksiensa perusteella nyt maksamista taksoista taas voitanee päätellä, että taksoilla on potentiaalia olla korkeampia. Turun kaksi kertaa korkeammista taksoista voinee päätellä samaa.

Mielestäni on ilmeistä, että kaikki torin vuosimyyntipaikat tulisi vuokrata tarjouskilpailun perusteella, eikä valinnassa tulisi käyttää mitään muita kriteerejä. Se poistaisi julkishallinnolta mahdollisuuden soveltaa valinnassa pärstäkerrointa, ja siirtäisi vallan torin asiakkaille, jotka lompakoillaan voisivat äänestää, keiden torilla kannattaa toimia myyjinä. Toritaksojen hinnoittelu tapahtuisi samoilla ehdoilla kaikille kauppiaille, eikä enää vaihtelisi sen perusteella, satutko myymään jäätelöä, kahvia vai tomaatteja. Taksojen tuotot suurella todennäköisyydellä nousisivat taksojen asettuessa kuitenkin tasolle, joka torikauppiaiden itsensä mielestä olisi edelleen kannattava.

Tietoni eivät riitä sen arvioimiseen, miten kaupungille torista aiheutuvia menoja voisi karsia. Arvatenkin sieltäkin löytyisi parannettavaa.

Loppukaneetti

salonTorinVappu2014 200x141 Merkantilismia markkinoillaViimeistelen tätä blogimerkintää vapunpäivänä 2014. Torilla on juuri alkanut vasemmiston vappujuhla. Tapahtuman mainoksen mukaan ”tilaisuutta mahdollistamassa” ovat kaikki kolme torin kahviota. Noinkohan kahvioyrittäjät vain kannattavat tiettyä poliittista aatetta, vai onko mukana ripaus kiitollisuudenvelkaa torin toimintaehdoista päättäville ja torikauppiaiden Stetson-Harrison-valinnasta vastaaville kaupungin vasemmistopoliitikoille ja -virkamiehille?

Galtit tekevän Wahlroosin kotikuntakommentti menneisyydestä

Who is John Galt?

Salon Joensuun kartanon päärakennus on noin kahden kilometrin päässä toimistoltani, jossa kirjoitan tätä merkintää. Kartanon isäntä Björn Wahlroos on otsikoissa, koska on siirtänyt kirjansa Ruotsiin. Syyksi spekuloidaan Ruotsin kohtuullisempaa verotusta. Ruotsin!

Julkinen keskustelu on sakeana syytöksistä. Maastamuuttokriittisten retoriikasta ei puutu enää kuin sanatarkka termi loikkari. Sitten jo oltaisiinkin rakentamassa rakkauden ja vastuunkannon muuria, jonka tarkoitus on pitää kansalaiset sisäpuolella. Itä-Saksa ei ollut muuttovoittoaluetta, kuten ei ole Salokaan.

Keskustelussa ei enimmäkseen nähdä metsää puilta. Ei eläköityvä Wahlroos ole muuttouutisensa tärkein asia. Paljon huolestuneempi pitäisi olla nuorista, jotka Suomen menestystä kadehtivan ilmapiirin ja vauraudesta rankaisevan verotuksen takia muuttavat ulkomaille töihin, ja jotka jo lähtiessään tietävät, että eivät tuskin koskaan palaa.

”Sijoitus finanssikonserni Sampoon on tuottanut valtiolle 13 vuodessa 4,5 miljardia euroa lisäarvoa.”* Ei Wahlroos yksin Sampoa nostanut menestykseen, mutta oli ratkaisevan tärkeässä roolissa. Miten paljon pienellä maalla on varaa menettää sen kaikkein kyvykkäimpiä yksilöitä ja tulevia sammontakojia?

Kateellisuuden ilmapiiri ja raippaverotus eivät vain aja ihmisiä maasta, vaan ne myös lannistavat ihmisiä maan sisällä. Miksi ponnistella menestykseen, jos kanssaihmiset pahoittavat siitä mielensä ja jos menestykselle on määrätty haittavero? Tehdään vain sen verran, että pärjäillään omillaan, mutta ei pyritä yhtään enempään, jotta ei joutuisi silmätikuksi.

Sellaisenaan yksin jätetty ”Who is John Galt?” tai ”Going Galt” -viesti on sisäpiirin vitsi libertaaripiireissä. John Galt on Ayn Randin merkkiteoksen Atlas Shrugged keskeinen hahmo. Teoksen ensimmäinen lause on ”Who is John Galt?”.

Galt on kyvykäs ja menestyvä, mutta mielivaltaiset byrokraatit ja keskinkertaista tasapäisyyttä ajava yhteiskunta saavat hänet kyllästymään ja ’menemään lakkoon’. Galt värvää ison joukon yhteiskunnan kyvykkäimpiä yksilöitä mukaan lakkoonsa. Lakkoilijat häviävät olemattomiin ja jättävät yhteiskunnan murenemaan taakseen.

Hesarin haastattelussa 12.2.2012 Wahlroos nimeää kolme itselleen tärkeää ajattelijaa. Yksi heistä on kirjailija ja filosofi Ayn Rand. Haastattelun lopussa tulee mielenkiintoinen ja aiheeseen liittyvä maininta Salosta, josta Wahlroos siis on nyt kaksi vuotta myöhemmin muuttanut pois.

Haastattelussa Wahlroos mainitsee, että Hesarissa on aiemmin ollut juttu töhrityistä äänestyslipuista. Yhdessä jutussa nähdyistä lipuista lukee juuri ”Who is John Galt?”. Kun toimittaja kysyy, voisiko se olla Wahlroosin oma äänestyslippu, Wahlroos vastaa, että ei usko, että sitä ääntä on annettu Salossa. Kun tuntee palapelin palat, niin tietää, että Wahlroos sanoo tuossa aika paljon Salosta ja salolaisesta ilmapiiristä.

Voin vain vakuuttaa Wahlroosille, että asiat Salossa tulevat korjaantumaan ainakin yhden hylätyn äänestyslipun verran.

Lista Salon kaupungin verkkosyötteistä

Verkkosyöte

Verkkosyöte on näppärä tapa välittää usein päivittyvää tietoa, kuten uutisia, tiedotteita, tapahtumia tai blogi- ja muita sosiaalisen median merkintöjä ja niin edelleen.

Verkkosyötteen avulla tietolähdettä seuraavan käyttäjän ei tarvitse toistuvasti varta vasten vierailla tiedon julkaisijan verkkosivulla, vaan käyttäjä voi automaattisesti kerätä uudet otsikot useista eri lähteistä yhteen keskitettyyn paikkaan eli niin sanottuun syötteenlukijaan. Syötteenlukija voi olla esimerkiksi tietokone- tai kännykkäohjelmisto tai nettiselaimella käytettävä verkkopalvelu. Itse käytän syötteenlukijana Feedlyä, joka toimi selaimella ja kännykkäsovelluksena. Joitakin syötteitä seuraan Thunderbird-sähköpostiohjelmalla.

Verkkosyötteiden yleisimmät tekniset muodot ovat RSS ja Atom. Lisätietoja ja käyttöohjeita esimerkiksi Rauli Haverisen Verkko-oppaasta.

Salon kaupungin verkkosyötteet

Salon kaupungin verkkosivut ovat osoitteessa salo.fi. Siellä täällä suuren verkkosivujen joukon seassa on ajankohtaisista uutisista, tiedotteista ja tapahtumista kertovia sivuja. Varsin kiitettävällä tavalla näiden tiedotesivujen sisältö on tarjolla myös RSS-verkkosyötteinä.

Ongelma vain on, että salo.fi-sivuston RSS-verkkosyötteet ovat hujan hajan laajan sivuston seassa, eikä niitä tietääkseni ole koottu yhteen minnekään tiettyyn keskitettyyn paikkaan. Siksi tuollainen yhteen koottu lista piti tehdä itse. Ja koska listalla on varmasti käyttöä muillekin, niin jaan sen tässä. Syötteiden linkit voi joko kopioida yksittäin manuaalisesti alla olevasta listasta tai lataamalla omaan syötteenlukijaan sisään tuotavaksi kaksi OPML-tiedostoa, joihin olen kerännyt toimivat ja tyhjät/vanhentuneet syötteet.

Osassa syötteitä on myös se laajempi ongelma, että kaupungin organisaation eri osat hyödyntävät verkkoa hyvin vaihtelevasti tiedottamisessaan ylipäätään. Tästä tarkemmin hieman tuonnempana.

Lista

Alla oleva lista yrittää olla mahdollisimman kattava, mutta ei käytännössä ole täydellinen. Kirjoitin yksinkertaisen tietokone-ohjelman, joka teki toistuvia kyselyjä verkko-osoitteeseen http://www.salo.fi/rss/. Kysely kerrallaan ohjelma kävi läpi id-parametrin arvot 1-50000. Suurin id, josta löytyi RSS-syöte, oli 27181, joten oletan, mutta en voi olla varma, että sivustolla ei liene lisää syötteitä vieläkin suuremmilla id-lukemilla.

Toinen listan täydellisyyttä rajoittava tekijä on, että hakumetodillani voi löytää vain Agenteq Solutions Oy:n Latomo-julkaisujärjestelmällä ylläpidettyjen verkkosivujen syötteitä. Suurin osa Salon kaupungin sivustosta on toteutettu Latomolla, mutta esimerkiksi osoitteessa www.tvt.salo.fi toimiva Salon kaupungin perusopetuksen Tieto- ja Viestintätekniikan sivusto käyttää WordPress-julkaisujärjestelmää, eikä sen RSS-syöte tule löydetyksi yksinkertaisella metodillani.

Jos ja kun listalta puuttuu Salon kaupungin eri organisaatioiden verkkosyötteitä, niistä voi kertoa esimerkiksi blogikommenteissa.

Listan sisältö

Kustakin syötteestä olen alle kerännyt syötteen itsensä tarjoaman otsikon, verkko-osoitteen ja RSS-syötteen osoitteen. Osa otsikoista ei ole ehkä kaikkein informatiivisimpia ja osassa on kirjoitusvirheitä. Jotkut linkit ovat vanhentuneita tai muuten rikki ja iso osa linkeistä johtaa ylimalkaisesti vain salo.fi-sivuston etusivulle.

Tyhjät ja vanhentuneet syötteet

Kun kävin manuaalisesti läpi automaattisesti kerättyjä RSS-syötteitä, kävi nopeasti ilmi, että suuri osa syötteistä ei todellisuudessa ole käyttökelpoisia, koska ne ovat tyhjiä tai niiden tuoreinkin sisältö on jopa useita vuosia vanhaa. Minulla ei ole mitään erityistä keinoa yrittää arvioida, mistä kunkin syötteen sisällön puuttuminen tai vanhentuminen johtuu. Osalle lienee luonnollinen selitys, kuten määräaikaisen projektin päättyminen. Osaa voi vain arvailla.

Lajittelin syötteet kahteen pääryhmään sen mukaan, miten käyttökelpoiseksi, ajantasaisiksi ja aktiivisesti ylläpidetyiksi arvelin ne tämän hetken sisällön perusteella. On täysin mahdollista, että joku nyt tyhjä tai vanhentunut syöte, joka siitä syystä on tuomittu käyttökelvottomien listalle, aktivoituu myöhemmin uudelleen. Niin kävi tätä blogimerkintää viimeistellessäni, kun aiemmin täysin tyhjään Hajalan päiväkodin verkkosyötteeseen ilmestyi yllättäen käyttökelpoista sisältöä. Saattaa myös olla, että uusia syötteitä lisätään salo.fi-sivuston jatkokehittämisen myötä. Joku nyt aktiivinen syöte voi jäädä myöhemmin pois käytöstä tai tulla korvatuksi toisella.

Huomioita ja kritiikkiä

Kaupungin liikelaitokset Salon Kaukolämpö sekä Salon Vesi eivät suuremmin vaivaudu tiedottamaan verkossa. Tiedotussivut ja niiden syötteet loistavat tyhjyyttään.

Yrityssalolla eli Salon kaupungin elinkeinoyhtiöllä on ollut aiemmin useampiakin verkkosyötteitä. Nyt kun sen verkkosivusto toimii omassa yrityssalo.fi-verkkodomainissa, niin verkkosyötteitä ei löydy enää hakemallakaan. Yrityssalo kyllä käyttää ilmeisen suuren määrän rahaa ilmoitellakseen tapahtumistaan Salon Seudun Sanomissa, mutta edullinen, tehokas ja asiakkaiden varmasti arvostama automaattinen verkkosyöte tuntuu olevan vieras käsite. Saloa high tech-kaupungiksi hypettävä Yrityssalo luottaa siis itse vielä low techiin.

Matkailun syötteiden sisältö on ikivanhaa. Salon uudella matkailusivustolla SaloVisit.fi ei ole lainkaan syötteitä. Se ei ehkä ole yllätys, kun huomio, että ”sivustoa koordinoi Yrityssalo Oy”, ks. edellä.

Eri nuorisotiloilla on iso joukko tyhjäksi jääneitä verkkosyötteitä. Nyt kun nuorisotilojen verkkojulkaiseminen on ilmeisesti keskitetty pointti.info-sivustolle, käytössä ei ole enää minkäänlaisia verkkosyötteitä.

Perusopetuksen tiedottaminen lienee siirtynyt osiltaan Wilmaan. Toivottavasti Wilmasta saa viestit automaattisesti jonkinlaisena syötteenä, edes sähköposteina, jotta vanhempien ei tarvitse erikseen kirjautua vain katsoakseen, onko koulu lähettänyt jotain yleisiä tiedotteita. Itse en tunne Wilmaa niin, että tietäisin sen ominaisuuksista tai käytöstä.

Kehuja

Kulttuuri- ja sivistystoimi, kirjasto ja Veturitalli mukaan lukien, näyttää lyhytaikaisen arvion perusteella hoitavan tiedottamista kiitettävän hyvin myös syötteiden muodossa. Tästä kelpaisi kaupungin muidenkin osastojen ottaa oppia.

Tulevaisuus

Ulkopuolisten on vaikeaa pysyä kärryillä Salon kaupungin verkkosivujen ja -syötteiden muutoksista. Siksi olisi kaamean kivaa, jos keskitettyä listaa kaikista tarjolla olevista verkkosyötteistä ylläpidettäisiin kaupungin verkkosivujen ylläpidon toimesta.

Toimivat syötteet

Yleiset

 • Hallinto/Ilmoitustaulu

  http://www.salo.fi/linkit/osallistuminenjaasiointi/ilmoitustaulu/
  http://www.salo.fi/rss/?id=3765

 • Kulttuuri

  Kirjasto

  Veturitalli

  SAMU – Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo

  Liikunta

  Vanhuspalvelut

  Varhaiskasvatus

  Lähidemokratia

  Tyhjät ja vanhentuneet syötteet

  Yleiset

  Kulttuuri

  Veturitalli

  Liikelaitokset

  Yrityssalo

  Matkailu

  Kestävä kaupunki -kampanja

  Sijoitussaloon.fi

  Sivistystoimi

  Liikunta

  Vanhuspalvelut

  Perhe- ja sosiaalipalvelut

  Sekalaiset

  Nuoriso

  Perusopetus

  Varhaiskasvatus

  Listan käyttöoikeudet

  En pidätä Tekijänoikeuslain mukaista luettelosuojaa, vaan kuka tahansa saa käyttää tätä listaa täysin vapaasti.

  88x31 Lista Salon kaupungin verkkosyötteistä
  To the extent possible under law, Teemu Mäntynen has waived all copyright and related or neighboring rights to Lista Salon kaupungin verkkosyötteistä. This work is published from: Suomi.

  Tauko

  Edellisestä merkinnästä on melkein kolme vuotta aikaa. Blogi siis on mitä lupaa eli hidas.

  Muutoin sivustolle aikoinaan valitsemani nimi Hidas salamablogi on kylläkin ajautunut sivuraiteille, sillä myrskybongausharrastukseni on jäänyt käytännössä nollille parin viime vuoden aikana. Valokuvauskin on ollut lähinnä töihin liittyvää tai satunnaisia pokkarilla räpsittyjä turistikuvia.

  En aio jatkossakaan lupailla tai ottaa murheekseni mitään säännöllistä blogikirjoittelua, mutta katsotaan nyt, jos jotain pientä olisi luvassa.

  Varmuusvarasto.fi-verkkokauppa

  Uutta projektia pukkaa.

  logo 200x200 Varmuusvarasto.fi verkkokauppaVasta avattu verkkokauppani Varmuusvarasto.fi myy poikkeus- ja hätätilanteiden varusteet ja suojaimet kotiin, työpaikalle ja matkalle.

  Tuotteita ovat muun muassa kampidynamolla tai aurinkokennolla toimivat hätäradiot ja -valaisimet sekä muu elektroniikka, hengitys- ja muut suojaimet sekä suojavaatteet, elintarvike-, henkilö- ja saniteettihygienia, terveydenhoito- ja ensiaputarvikkeet ja ohjeet, sekä erilaiset selviytymisvälineet.

  Sosiaalinen media

  Verkko-ostosten tekemisen lisäksi voit myös…

  Tervetuloa!