Galtit tekevän Wahlroosin kotikuntakommentti menneisyydestä

Who is John Galt?

Salon Joensuun kartanon päärakennus on noin kahden kilometrin päässä toimistoltani, jossa kirjoitan tätä merkintää. Kartanon isäntä Björn Wahlroos on otsikoissa, koska on siirtänyt kirjansa Ruotsiin. Syyksi spekuloidaan Ruotsin kohtuullisempaa verotusta. Ruotsin!

Julkinen keskustelu on sakeana syytöksistä. Maastamuuttokriittisten retoriikasta ei puutu enää kuin sanatarkka termi loikkari. Sitten jo oltaisiinkin rakentamassa rakkauden ja vastuunkannon muuria, jonka tarkoitus on pitää kansalaiset sisäpuolella. Itä-Saksa ei ollut muuttovoittoaluetta, kuten ei ole Salokaan.

Keskustelussa ei enimmäkseen nähdä metsää puilta. Ei eläköityvä Wahlroos ole muuttouutisensa tärkein asia. Paljon huolestuneempi pitäisi olla nuorista, jotka Suomen menestystä kadehtivan ilmapiirin ja vauraudesta rankaisevan verotuksen takia muuttavat ulkomaille töihin, ja jotka jo lähtiessään tietävät, että eivät tuskin koskaan palaa.

”Sijoitus finanssikonserni Sampoon on tuottanut valtiolle 13 vuodessa 4,5 miljardia euroa lisäarvoa.”* Ei Wahlroos yksin Sampoa nostanut menestykseen, mutta oli ratkaisevan tärkeässä roolissa. Miten paljon pienellä maalla on varaa menettää sen kaikkein kyvykkäimpiä yksilöitä ja tulevia sammontakojia?

Kateellisuuden ilmapiiri ja raippaverotus eivät vain aja ihmisiä maasta, vaan ne myös lannistavat ihmisiä maan sisällä. Miksi ponnistella menestykseen, jos kanssaihmiset pahoittavat siitä mielensä ja jos menestykselle on määrätty haittavero? Tehdään vain sen verran, että pärjäillään omillaan, mutta ei pyritä yhtään enempään, jotta ei joutuisi silmätikuksi.

Sellaisenaan yksin jätetty ”Who is John Galt?” tai ”Going Galt” -viesti on sisäpiirin vitsi libertaaripiireissä. John Galt on Ayn Randin merkkiteoksen Atlas Shrugged keskeinen hahmo. Teoksen ensimmäinen lause on ”Who is John Galt?”.

Galt on kyvykäs ja menestyvä, mutta mielivaltaiset byrokraatit ja keskinkertaista tasapäisyyttä ajava yhteiskunta saavat hänet kyllästymään ja ’menemään lakkoon’. Galt värvää ison joukon yhteiskunnan kyvykkäimpiä yksilöitä mukaan lakkoonsa. Lakkoilijat häviävät olemattomiin ja jättävät yhteiskunnan murenemaan taakseen.

Hesarin haastattelussa 12.2.2012 Wahlroos nimeää kolme itselleen tärkeää ajattelijaa. Yksi heistä on kirjailija ja filosofi Ayn Rand. Haastattelun lopussa tulee mielenkiintoinen ja aiheeseen liittyvä maininta Salosta, josta Wahlroos siis on nyt kaksi vuotta myöhemmin muuttanut pois.

Haastattelussa Wahlroos mainitsee, että Hesarissa on aiemmin ollut juttu töhrityistä äänestyslipuista. Yhdessä jutussa nähdyistä lipuista lukee juuri ”Who is John Galt?”. Kun toimittaja kysyy, voisiko se olla Wahlroosin oma äänestyslippu, Wahlroos vastaa, että ei usko, että sitä ääntä on annettu Salossa. Kun tuntee palapelin palat, niin tietää, että Wahlroos sanoo tuossa aika paljon Salosta ja salolaisesta ilmapiiristä.

Voin vain vakuuttaa Wahlroosille, että asiat Salossa tulevat korjaantumaan ainakin yhden hylätyn äänestyslipun verran.

Lista Salon kaupungin verkkosyötteistä

Verkkosyöte

Verkkosyöte on näppärä tapa välittää usein päivittyvää tietoa, kuten uutisia, tiedotteita, tapahtumia tai blogi- ja muita sosiaalisen median merkintöjä ja niin edelleen.

Verkkosyötteen avulla tietolähdettä seuraavan käyttäjän ei tarvitse toistuvasti varta vasten vierailla tiedon julkaisijan verkkosivulla, vaan käyttäjä voi automaattisesti kerätä uudet otsikot useista eri lähteistä yhteen keskitettyyn paikkaan eli niin sanottuun syötteenlukijaan. Syötteenlukija voi olla esimerkiksi tietokone- tai kännykkäohjelmisto tai nettiselaimella käytettävä verkkopalvelu. Itse käytän syötteenlukijana Feedlyä, joka toimi selaimella ja kännykkäsovelluksena. Joitakin syötteitä seuraan Thunderbird-sähköpostiohjelmalla.

Verkkosyötteiden yleisimmät tekniset muodot ovat RSS ja Atom. Lisätietoja ja käyttöohjeita esimerkiksi Rauli Haverisen Verkko-oppaasta.

Salon kaupungin verkkosyötteet

Salon kaupungin verkkosivut ovat osoitteessa salo.fi. Siellä täällä suuren verkkosivujen joukon seassa on ajankohtaisista uutisista, tiedotteista ja tapahtumista kertovia sivuja. Varsin kiitettävällä tavalla näiden tiedotesivujen sisältö on tarjolla myös RSS-verkkosyötteinä.

Ongelma vain on, että salo.fi-sivuston RSS-verkkosyötteet ovat hujan hajan laajan sivuston seassa, eikä niitä tietääkseni ole koottu yhteen minnekään tiettyyn keskitettyyn paikkaan. Siksi tuollainen yhteen koottu lista piti tehdä itse. Ja koska listalla on varmasti käyttöä muillekin, niin jaan sen tässä. Syötteiden linkit voi joko kopioida yksittäin manuaalisesti alla olevasta listasta tai lataamalla omaan syötteenlukijaan sisään tuotavaksi kaksi OPML-tiedostoa, joihin olen kerännyt toimivat ja tyhjät/vanhentuneet syötteet.

Osassa syötteitä on myös se laajempi ongelma, että kaupungin organisaation eri osat hyödyntävät verkkoa hyvin vaihtelevasti tiedottamisessaan ylipäätään. Tästä tarkemmin hieman tuonnempana.

Lista

Alla oleva lista yrittää olla mahdollisimman kattava, mutta ei käytännössä ole täydellinen. Kirjoitin yksinkertaisen tietokone-ohjelman, joka teki toistuvia kyselyjä verkko-osoitteeseen http://www.salo.fi/rss/. Kysely kerrallaan ohjelma kävi läpi id-parametrin arvot 1-50000. Suurin id, josta löytyi RSS-syöte, oli 27181, joten oletan, mutta en voi olla varma, että sivustolla ei liene lisää syötteitä vieläkin suuremmilla id-lukemilla.

Toinen listan täydellisyyttä rajoittava tekijä on, että hakumetodillani voi löytää vain Agenteq Solutions Oy:n Latomo-julkaisujärjestelmällä ylläpidettyjen verkkosivujen syötteitä. Suurin osa Salon kaupungin sivustosta on toteutettu Latomolla, mutta esimerkiksi osoitteessa www.tvt.salo.fi toimiva Salon kaupungin perusopetuksen Tieto- ja Viestintätekniikan sivusto käyttää WordPress-julkaisujärjestelmää, eikä sen RSS-syöte tule löydetyksi yksinkertaisella metodillani.

Jos ja kun listalta puuttuu Salon kaupungin eri organisaatioiden verkkosyötteitä, niistä voi kertoa esimerkiksi blogikommenteissa.

Listan sisältö

Kustakin syötteestä olen alle kerännyt syötteen itsensä tarjoaman otsikon, verkko-osoitteen ja RSS-syötteen osoitteen. Osa otsikoista ei ole ehkä kaikkein informatiivisimpia ja osassa on kirjoitusvirheitä. Jotkut linkit ovat vanhentuneita tai muuten rikki ja iso osa linkeistä johtaa ylimalkaisesti vain salo.fi-sivuston etusivulle.

Tyhjät ja vanhentuneet syötteet

Kun kävin manuaalisesti läpi automaattisesti kerättyjä RSS-syötteitä, kävi nopeasti ilmi, että suuri osa syötteistä ei todellisuudessa ole käyttökelpoisia, koska ne ovat tyhjiä tai niiden tuoreinkin sisältö on jopa useita vuosia vanhaa. Minulla ei ole mitään erityistä keinoa yrittää arvioida, mistä kunkin syötteen sisällön puuttuminen tai vanhentuminen johtuu. Osalle lienee luonnollinen selitys, kuten määräaikaisen projektin päättyminen. Osaa voi vain arvailla.

Lajittelin syötteet kahteen pääryhmään sen mukaan, miten käyttökelpoiseksi, ajantasaisiksi ja aktiivisesti ylläpidetyiksi arvelin ne tämän hetken sisällön perusteella. On täysin mahdollista, että joku nyt tyhjä tai vanhentunut syöte, joka siitä syystä on tuomittu käyttökelvottomien listalle, aktivoituu myöhemmin uudelleen. Niin kävi tätä blogimerkintää viimeistellessäni, kun aiemmin täysin tyhjään Hajalan päiväkodin verkkosyötteeseen ilmestyi yllättäen käyttökelpoista sisältöä. Saattaa myös olla, että uusia syötteitä lisätään salo.fi-sivuston jatkokehittämisen myötä. Joku nyt aktiivinen syöte voi jäädä myöhemmin pois käytöstä tai tulla korvatuksi toisella.

Huomioita ja kritiikkiä

Kaupungin liikelaitokset Salon Kaukolämpö sekä Salon Vesi eivät suuremmin vaivaudu tiedottamaan verkossa. Tiedotussivut ja niiden syötteet loistavat tyhjyyttään.

Yrityssalolla eli Salon kaupungin elinkeinoyhtiöllä on ollut aiemmin useampiakin verkkosyötteitä. Nyt kun sen verkkosivusto toimii omassa yrityssalo.fi-verkkodomainissa, niin verkkosyötteitä ei löydy enää hakemallakaan. Yrityssalo kyllä käyttää ilmeisen suuren määrän rahaa ilmoitellakseen tapahtumistaan Salon Seudun Sanomissa, mutta edullinen, tehokas ja asiakkaiden varmasti arvostama automaattinen verkkosyöte tuntuu olevan vieras käsite. Saloa high tech-kaupungiksi hypettävä Yrityssalo luottaa siis itse vielä low techiin.

Matkailun syötteiden sisältö on ikivanhaa. Salon uudella matkailusivustolla SaloVisit.fi ei ole lainkaan syötteitä. Se ei ehkä ole yllätys, kun huomio, että ”sivustoa koordinoi Yrityssalo Oy”, ks. edellä.

Eri nuorisotiloilla on iso joukko tyhjäksi jääneitä verkkosyötteitä. Nyt kun nuorisotilojen verkkojulkaiseminen on ilmeisesti keskitetty pointti.info-sivustolle, käytössä ei ole enää minkäänlaisia verkkosyötteitä.

Perusopetuksen tiedottaminen lienee siirtynyt osiltaan Wilmaan. Toivottavasti Wilmasta saa viestit automaattisesti jonkinlaisena syötteenä, edes sähköposteina, jotta vanhempien ei tarvitse erikseen kirjautua vain katsoakseen, onko koulu lähettänyt jotain yleisiä tiedotteita. Itse en tunne Wilmaa niin, että tietäisin sen ominaisuuksista tai käytöstä.

Kehuja

Kulttuuri- ja sivistystoimi, kirjasto ja Veturitalli mukaan lukien, näyttää lyhytaikaisen arvion perusteella hoitavan tiedottamista kiitettävän hyvin myös syötteiden muodossa. Tästä kelpaisi kaupungin muidenkin osastojen ottaa oppia.

Tulevaisuus

Ulkopuolisten on vaikeaa pysyä kärryillä Salon kaupungin verkkosivujen ja -syötteiden muutoksista. Siksi olisi kaamean kivaa, jos keskitettyä listaa kaikista tarjolla olevista verkkosyötteistä ylläpidettäisiin kaupungin verkkosivujen ylläpidon toimesta.

Toimivat syötteet

Yleiset

 • Hallinto/Ilmoitustaulu

  http://www.salo.fi/linkit/osallistuminenjaasiointi/ilmoitustaulu/
  http://www.salo.fi/rss/?id=3765

 • Kulttuuri

  Kirjasto

  Veturitalli

  SAMU – Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo

  Liikunta

  Vanhuspalvelut

  Varhaiskasvatus

  Lähidemokratia

  Tyhjät ja vanhentuneet syötteet

  Yleiset

  Kulttuuri

  Veturitalli

  Liikelaitokset

  Yrityssalo

  Matkailu

  Kestävä kaupunki -kampanja

  Sijoitussaloon.fi

  Sivistystoimi

  Liikunta

  Vanhuspalvelut

  Perhe- ja sosiaalipalvelut

  Sekalaiset

  Nuoriso

  Perusopetus

  Varhaiskasvatus

  Listan käyttöoikeudet

  En pidätä Tekijänoikeuslain mukaista luettelosuojaa, vaan kuka tahansa saa käyttää tätä listaa täysin vapaasti.

  88x31 Lista Salon kaupungin verkkosyötteistä
  To the extent possible under law, Teemu Mäntynen has waived all copyright and related or neighboring rights to Lista Salon kaupungin verkkosyötteistä. This work is published from: Suomi.

  Tauko

  Edellisestä merkinnästä on melkein kolme vuotta aikaa. Blogi siis on mitä lupaa eli hidas.

  Muutoin sivustolle aikoinaan valitsemani nimi Hidas salamablogi on kylläkin ajautunut sivuraiteille, sillä myrskybongausharrastukseni on jäänyt käytännössä nollille parin viime vuoden aikana. Valokuvauskin on ollut lähinnä töihin liittyvää tai satunnaisia pokkarilla räpsittyjä turistikuvia.

  En aio jatkossakaan lupailla tai ottaa murheekseni mitään säännöllistä blogikirjoittelua, mutta katsotaan nyt, jos jotain pientä olisi luvassa.

  Varmuusvarasto.fi-verkkokauppa

  Uutta projektia pukkaa.

  logo 200x200 Varmuusvarasto.fi verkkokauppaVasta avattu verkkokauppani Varmuusvarasto.fi myy poikkeus- ja hätätilanteiden varusteet ja suojaimet kotiin, työpaikalle ja matkalle.

  Tuotteita ovat muun muassa kampidynamolla tai aurinkokennolla toimivat hätäradiot ja -valaisimet sekä muu elektroniikka, hengitys- ja muut suojaimet sekä suojavaatteet, elintarvike-, henkilö- ja saniteettihygienia, terveydenhoito- ja ensiaputarvikkeet ja ohjeet, sekä erilaiset selviytymisvälineet.

  Sosiaalinen media

  Verkko-ostosten tekemisen lisäksi voit myös…

  Tervetuloa!

  Tee-se-itse autoteline tietokoneelle

  Askartelin alkukesästä yhtenä iltapäivänä autotelineen kannettavalle tietokoneelle. Idea tuli mieleeni jo pari vuotta sitten, ja ensimmäisen luonnoksen piirsin keväällä 2008. Muutto ulkomaille ja siksi väliin jääneet pari bongaussesonkia laittoivat kuitenkin toteutuksen jäihin. Mutta nyt asia tuli siis taas ajankohtaiseksi.

  Aiemmin pidin läppäriä etumatkustajan penkillä tai etumatkustajan jalkotilaan tehdyt tason päällä. Käytettävyyden kannalta se ratkaisu oli kuitenkin surkea. Näyttö jäi kauas sivulle ja näppäimistö oli liian alhaalla. Eikä istuimelle mahtunut juuri muuta matkustajasta puhumattakaan.

  Uuden telineen avulla sekä läppärin näytön että näppäimistön saa sijoitettua kuljettajan kannalta huomattavasti aiempaa ergonomisemmin ajoturvallisuutta kuitenkaan vaarantamatta. Teline tai tietokone eivät myöskään ole vaihdekepin, keskikonsolin nappuloiden tai hansikaslokeron tiellä. Etumatkustajakin mahtuu taas istuimelleen. Tietokonetta voi jopa käännellä kuljettajan ja apukuljettajan välillä. Telineen voi kiinnittää tai irrottaa alle minuutissa kahden kuusiokoloruuvin avulla. Autoon en joutunut tekemään yhtään pysyvää muutosta, kuten uusia reikiä tai muuta vastaavaa.

  Jos saa kehua omia tekeleitään, niin sanonpa vaan, että telineestä tuli parempi kuin uskalsin odottaakaan.

  Kuva-arkisto

  Oheisessa kuva-arkistossa on muutama selventävä valokuva, sekä skannattu luonnos. Ideaa ja kuvia saa hyödyntää omaan käyttöön, eikä patenttihakemusta ole laitettu vireille.

  4629567584 ff30745e22 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4629567954 a5c2939817 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4628967703 9a96e7405f t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4629568968 3f05743470 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4641826954 d65a3a63f2 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4641827302 f04ca9d717 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4641859596 269fddac9a t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4885320152 058d756000 t Tee se itse autoteline tietokoneelle

  Ohessa vielä luonnos, jossa putket ja putkiliittimet on numeroitu, jotta niihin on helpompi viitata tekstissä. Putket on numeroitu sinisellä, liittimet punaisella. Luonnos ei ole missään mittakaavassa. Komponenttien todellisista mittasuhteista saa parhaiten selvää valokuvista ja CAD-piirroksesta.

  pcAutotelineFinal 378x440 Tee se itse autoteline tietokoneelle

  Komponenttitoimittaja

  Kun mainitsin tietokonetelineestä myrskybongarien sähköpostilistalla ja Twitterissä, muutama kiinnostunut tiedusteli välittömästi, mistä telineen rakentamiseen käytettyjä putkia ja liittimiä saa ostaa.

  Hommasin osat IT-line Oy:ltä, joka tuo maahan ko. putkia ja liittimiä ja mm. valmistaa niistä teollisuudelle erinäisiä työskentely- ja materiaalinkäsittelypisteitä ja -kalusteita.

  Valmis paketti

  Vaikka alun perin tarkoitus olikin tehdä yksi ja ainoa teline omaan käyttöön, niin kiinnostuneiden kyselijöiden avuksi ja hankintaprosessin helpottamiseksi prototyyppi päätettiin ”tuotteistaa”, sillä valokuvat ja luonnos olivat jo joka tapauksessa olemassa. Kyse ei siis kuitenkaan ole varsinaisesta valmiista tuotteesta, vaan komponenttisarjasta, josta lopullisen tuotteen voi itse valmistaa.

  Tietokoneen autotelineen valmista putki- ja liitinpakettia voi tiedustella IT-line Oy:n Esa Rantiolta. Viitteenä voi käyttää tuotekoodia ”Mäntysen läppäriteline”. Hintaa valmiilla paketilla on 51 euroa (alv 0%).

  Paketti sisältää oheisten kuvien mukaiset putket, putkiliittimet ja liittimien kiristämiseen tarvittavat ruuvit ja mutterit, sekä muovitulpat putkien avoimiin päihin. Putket 2 ja 8 ovat sen verran reilun mittaisia, että niitä on varaa lyhentää sahalla ja näin sovittaa teline omaan autoon leveyden ja korkeuden puolesta sopivaksi. Myös putki 6 on sen verran pitkä, että siinä on säätövaraa.

  Paketti EI sisällä tietokonetasoa, sen kulmarautoja tai ruuveja tason tai istuinkiskojen kiinnittämiseen.

  Oman tasoni tein 12mm vanerista, jonka sahasin tietokoneeni mukaan määrämittoihin, ja jonka kulmiin kiinnitin paikallisesta soitinliikkeestä ostetut kulmaraudat pitämään tietokonetta paikoillaan. Tason kiinnitin kahdella 6mm uppokantaruuvilla liittimiin 1 ja 3.

  Liittimet 9 ja 12 sopivat suoraan autoni etuistuimen kiskojen valmiisiin reikiin. Tapauksesta riippuen liittimiä ja kiskoja voi tarvita sovittaa joko sopivilla välikappaleilla tai uusia reikiä poraamalla.

  Telineen taaksepäin kallistuminen estetään säätämällä istuin vasten telinettä. Siksi istuimen etureunan mahdolliset vivut tai muut ulokkeet kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

  Disclaimer

  Olen ollut töissä IT-line Oy:llä kevääseen 2008 saakka, eli IT-linen väki ja tuotteet ovat minulle entuudestaan tuttuja. Oheisen telineen valmistamista tai esittelyä ei missään vaiheessa ennakkosuunniteltu tietoiseksi markkinointitempaukseksi, eikä minulle ole luvassa tästä mitään rahallista korvausta.