Paimion parantolan luontopolku

Parantolan Metsät ry avasi 30.5.2021 Paimion parantolan lähimetsissä kulkevan opastetun noin kahden kilometrin mittaisen kulttuuri- ja luontopolun nimeltä Parantolan polku.

Kartta

Kiersin reitin 6.6. ja tallensin GPS-jäljen sekä tein pintapuolisia muistiinpanoja, joiden pohjalta laadin alla olevat ladattavat GPX-tiedostot sekä täydensin oheisessa kartassakin käytettävään OpenStreetMap-karttapalveluun polun, osittaisen puron, laavun jne. Metsässä on paljon polkuja ym., joita kukaan ei ole ainakaan vielä piirtänyt mihinkään karttaan.

Ladattavat GPX-tiedostot

Tallenna reitti ja karttamerkit GPS-laitteeseesi tai matkapuhelimesi karttaohjelmaan.

Parantolan polku

Polun parkki- ja lähtöpaikka on Preitilän päiväkodin parkkipaikka Ruokolinnantien varrella. Kuvassa lähtöpaikan opaste. Polun varrella on joukko muita infotauluja.

Reitti kierretään vastapäivään. Metsässä risteilee suuri määrä polkuja, mutta Parantolan polun reitti on merkattu hyvin maastoon.

Maasto ei ole vaikeaa ja polut ovat hyväkuntoisia, mutta poluilla on juuria ja kiviä, joiden takia kulku lastenrattaiden tai pyörätuollin kanssa on vähintäänkin vaikeaa ellei mahdotonta.

Parantolan polun alkupisteen opastaulu

Sammakkolammen laavu

Parantolan polun puolivälissä, reitin pohjoisimmassa osassa, on Sammakkolammen laavu. Avotulen teko reitin varrella on kielletty, mutta laavun tulisijassa siihen on mahdollisuus. Jos haluaa tehdä tulen, kannattaa ottaa omat polttopuut mukaan. Kuivassa kangasmetsässä metsäpalovaaraan kannattaa suhtautua tosissaan.

Sammakkolammen laavu

Yhdyspolku parantolalle

Reitin lopussa, vähän ennen paluuta takaisin lähtöpaikan parkkipaikalle, on yhdyspolku, jota pitkin voi kulkea parantolalle esimerkiksi kahvilaan.

Salo-Kokkila-Salo -pyöräilyreitti

Salon keskustasta Halikon keskustan, Rikalan ja aseman kautta Vartsalaan ja sieltä edelleen Kokkilaan. Kokkilassa voi syödä ja nauttia virvokkeita sekä poiketa uimarantaan.

Kokkilasta voi jatkaa lossilla Angelniemeen ja sieltä edelleen pidemmälle Kemiönsaareen. Tämä reitti kuitenkin palaa Kokkilasta hiukan eri teitä Wiurilan kartanon kautta takaisin Saloon. Matkalla on monenlaista nähtävää, joten edestakaisesta matkasta saa halutessaan koko päivän reissun.

Yhteensä noin 41 km. Pääasiassa asfalttia, vaikka reitti pyrkiikin kulkemaan mahdollisimman suurelta osin pienillä hiekkateillä. Teknisesti hyvin helppo, joskin ylös alas polveilevalla rannikkoseudulla nousua kertyy enemmän kuin voisi äkkiseltään luulla.

Kartta

Piilota tai näytä erilliset sininen meno- ja oranssi paluureitti sekä punaiset karttamerkit klikkamalla niiden otsikoita kartan alla.

Click title to show track
Salo-Kokkila -reitti
Kokkila-Salo -reitti
Salo-Kokkila-Salo -nähtävyydet

Ladattavat GPX-tiedostot

Tallenna reitit ja karttamerkit GPS-laitteeseesi tai matkapuhelimesi karttaohjelmaan.

Reitin suunnitteluperiaatteet

Suunnittelussa olen painottanut reittiä, jossa voi polkea erillään vilkkaimmasta autoliikenteestä, eli olen valinnut hiekkateitä, sivukatuja, pyöräteitä jne. aina kun järkevästi mahdollista. Reitin voi ottaa parin tunnin silkkana urheilusuoritteena, tai sen voi ottaa rauhallisena koko päivän seikkailuna pikkukaupungin maalaismaisemissa.

Reitti noudattaa pääpiirteissään Salon kaupunginkin matkailumarkkinoinnissaan reitistä esittelemiä versioita (kts. Salon karttapalvelu/Liikunta ja ulkoilu/Ulkoilu ja retkeily/Pyöräreitit sekä Rannikkoreitti.fi/”sivureitti”), mutta ammentaa omasta paikallistuntemuksestani ja ajokokemuksestani. Niistä näyttäisi olevan hyötyä erityisesti Salon keskustan reittivalinnoissa.

Muiden tekemissä reittisuunnitelmissa pyörämatka Salosta Kokkilaan esitetään aina osana pidempää pyörämatkaa Kemiöön ja etelämmäs. Tämä reitti on sen sijaan suunniteltu edestakaiseksi päivämatkaksi. Niinpä se kulkee meno- ja paluumatkoilla hiukan eri reittiä ja eri nähtävyyksien ohi.

Lähtö

Lähtöpaikaksi olen valinnut Salon kaupungintalon kuten kaupungin karttapalvelunkin reitissä. Kaupungintalon ympäristössä on runsaasti pysäköintitilaa. Myös rautatieasema on aivan lähistöllä, mikäli valitset tulla Saloon junalla. Kaupungintalo sekä rautatieasema on merkitty karttamerkein reittikartalle.

Salon keskusta

Salon keskustassa on kaksi pyörähuoltoa (Pyörä-ja urheiluvälinehuolto Salmiranta sekä SP-BikeService), jos heti matkan aluksi käy ilmi, että pyörä kaipaakin korjausta tai varaosia.

Matkaan voi hankkia eväitä torilla tai esimerkiksi kauppakeskus Plazassa, joiden halki reitti kulkee.

Halikko

Halikon keskustassa reitin varrella on ruokakauppoja, ravintoloita, kahvila ja kioski. Halikon keskustan vieressä, rautatien toisella puolella on niin ikään ostoskeskus Prisma. Jos matkasta puuttuu eväitä, ne kannattaa hankkia viimeistään nyt.

Halikon kirkko, kotiseutumuseo ja museosilta

Halikon keskustan luoteisreunalla on Halikon kirkko. Keskustan länsireunalla kirkon lähistöllä ja aivan reitin varressa on Halikon kotiseutumuseo. Niin ikään länsireunalla on museosilta, jota pitkin reitti kulkee. Museosillan opastetaulu on kevyen liikenteen väylän varressa sillan keskustanpuoleisessa päässä.

Museosillan jälkeen siirrytään reitin keskivaiheen pitkälle hiekkatievoittoiselle osuudelle.

Rikala

Seuraavana reitin varrella ovat Rikalan rautakautinen kalmisto ja sitä kiertävä muinaispolku, sekä samassa pihapiirissä oleva ruokaravintola Rikalan Krouvi.

Muutama sata metriä eteenpäin reitin varressa on Rikalan Linnamäki, jonka huipulla olevia kivimuurin jäänteitä voi nousta katsomaan jalan.

Halikon asema ja Riikki

Reitti jatkuu Halikon aseman teollisuusalueen läpi ja ylittää tien 110 (vanha 1-tie eli Turku-Helsinki valtatie). Heti sen jälkeen tullaan Riikin risteykseen. Reitti jatkuu länteen Rivometsäntietä. Reittiä takaisin tultaessa reitti kulkee risteyksestä kaakkoon Viurilantietä kohti kartanoa. Idän puolella golf-kentän laitamilla on Kreivinmäen ulkomuseo, jos kiinnostaa poiketa siellä nyt eikä paluumatkalla. Museolle piipahtaa nopeasti pyörällä sinne johtavaa golf-kenttää halkovaa pientä hiekkatietä pitkin.

Meisala

Rivometsäntietä, lyhyesti Kokkilantietä ja Lehtiniementietä saavutaan Meisalaan. Lehtiniementien varrella on sivutie, jota pääsisi Vaisakon luonnonsuojelualueen luontopolun alkuun.

Meisalassa reitti puikkelehtii rauhallisella hiekkatiellä maalaismaisemassa. Meisalan aukean eteläisessa nurkassa on Meisalan kuppi– eli uhrikivi.

Meisalasta jatketaan Meisalantietä, ylitetään Purilanjoki, käännytään Maaherrantielle, jota saavutaan Vartsalaan.

Vartsala

Vartsalaan saavuttaessa päästään aluksi ihailemaan hyvin hoidettuja taloja, tiloja, huviloita, omenapuutarhoja ja merinäköalaa. Atmosfääri etenkin kauniina kesäpäivänä on kuin jostain paljon etelämpää.

Sitten saavutaan Vartsalan taajamaan, jonka etelä-kärjessä on ensin venesatama grillauskatoksineen ja uimarantoineen.

Seuraavana on Vartsalan entisen sahan rannan luontopolku laavuineen. Jos merivesi ei ole korkealla, myös luontopolun pystyy ajamaan maastopyörällä. Merkattu reitti kulkee viereisellä kadulla.

Vartsalasta jatketaan Vartsalantietä länteen Syrjäkulman läpi kohti Kokkilaa.

Kokkila

Kokkilassa on yleinen uimaranta kesäkioskeineen.

Kokkilan ravintola Lossirannassa voi syödä pikkusuolaista ja nauttia virvokkeita.

Paluu

Paluureitti ei enää kierrä Vartsalan niemen kautta, mutta kulkee muutoin samoja teitä takaisin aina Riikin risteykseen asti. Risteyksestä käännytään oikealle kaakkoon kohti Wiurilan kartanoa.

Wiurilan kartano

Wiurilan kartanolla on golfkentän lisäksi koti- ja hevosvaunumuseot. Kesällä järjestetään Wiurilan kesä -taidenäyttely. Ravintola Club Engelissä voi ruokailla ja nauttia virvokkeita. Wiurilassa voi myös majoittua.

Jos Wiurilasta Saloon lähtiessä haluaa ihailla golf-kenttää, voi valita kiertää Iilikenmäen länsipuolitse. Reitti on piirretty kulkemaan Iilikenmäen rauhallisempaa itäpuolta.

Takaisin Salon keskustaan

Takaisin Salon keskustaan palataan Halikonjoen ja rautatien yli valtatien 110 vieressä kulkevaa kevyen liikenteen väylää. Keskustaan laskeuduttaessa oikealle jäävät entiset Saloran ja Nokian teollisuushallit ja toimistorakennukset, eli nykyiset Astrum Keskus ja Salon IoT -campuksen sekä Valmet Automotiven, Orionin jne. hallit ja alueet.

Reitti kulkee rautatien ylittävän Joensuunkadun sillan alitse suoraan Salon taidemuseo Veturitallin pihaan. Välittömästi sen vierestä alkaa rautatieaseman alue.

Junaradan viertä kulkevaa kevyen liikenteen väylää palataan kaupungintalolle takaisin reitin alkupisteeseen.