Tee-se-itse autoteline tietokoneelle

Askartelin alkukesästä yhtenä iltapäivänä autotelineen kannettavalle tietokoneelle. Idea tuli mieleeni jo pari vuotta sitten, ja ensimmäisen luonnoksen piirsin keväällä 2008. Muutto ulkomaille ja siksi väliin jääneet pari bongaussesonkia laittoivat kuitenkin toteutuksen jäihin. Mutta nyt asia tuli siis taas ajankohtaiseksi.

Aiemmin pidin läppäriä etumatkustajan penkillä tai etumatkustajan jalkotilaan tehdyt tason päällä. Käytettävyyden kannalta se ratkaisu oli kuitenkin surkea. Näyttö jäi kauas sivulle ja näppäimistö oli liian alhaalla. Eikä istuimelle mahtunut juuri muuta matkustajasta puhumattakaan.

Uuden telineen avulla sekä läppärin näytön että näppäimistön saa sijoitettua kuljettajan kannalta huomattavasti aiempaa ergonomisemmin ajoturvallisuutta kuitenkaan vaarantamatta. Teline tai tietokone eivät myöskään ole vaihdekepin, keskikonsolin nappuloiden tai hansikaslokeron tiellä. Etumatkustajakin mahtuu taas istuimelleen. Tietokonetta voi jopa käännellä kuljettajan ja apukuljettajan välillä. Telineen voi kiinnittää tai irrottaa alle minuutissa kahden kuusiokoloruuvin avulla. Autoon en joutunut tekemään yhtään pysyvää muutosta, kuten uusia reikiä tai muuta vastaavaa.

Jos saa kehua omia tekeleitään, niin sanonpa vaan, että telineestä tuli parempi kuin uskalsin odottaakaan.

Kuva-arkisto

Oheisessa kuva-arkistossa on muutama selventävä valokuva, sekä skannattu luonnos. Ideaa ja kuvia saa hyödyntää omaan käyttöön, eikä patenttihakemusta ole laitettu vireille.

4629567584 ff30745e22 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4629567954 a5c2939817 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4628967703 9a96e7405f t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4629568968 3f05743470 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4641826954 d65a3a63f2 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4641827302 f04ca9d717 t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4641859596 269fddac9a t Tee se itse autoteline tietokoneelle 4885320152 058d756000 t Tee se itse autoteline tietokoneelle

Ohessa vielä luonnos, jossa putket ja putkiliittimet on numeroitu, jotta niihin on helpompi viitata tekstissä. Putket on numeroitu sinisellä, liittimet punaisella. Luonnos ei ole missään mittakaavassa. Komponenttien todellisista mittasuhteista saa parhaiten selvää valokuvista ja CAD-piirroksesta.

pcAutotelineFinal 378x440 Tee se itse autoteline tietokoneelle

Komponenttitoimittaja

Kun mainitsin tietokonetelineestä myrskybongarien sähköpostilistalla ja Twitterissä, muutama kiinnostunut tiedusteli välittömästi, mistä telineen rakentamiseen käytettyjä putkia ja liittimiä saa ostaa.

Hommasin osat IT-line Oy:ltä, joka tuo maahan ko. putkia ja liittimiä ja mm. valmistaa niistä teollisuudelle erinäisiä työskentely- ja materiaalinkäsittelypisteitä ja -kalusteita.

Valmis paketti

Vaikka alun perin tarkoitus olikin tehdä yksi ja ainoa teline omaan käyttöön, niin kiinnostuneiden kyselijöiden avuksi ja hankintaprosessin helpottamiseksi prototyyppi päätettiin ”tuotteistaa”, sillä valokuvat ja luonnos olivat jo joka tapauksessa olemassa. Kyse ei siis kuitenkaan ole varsinaisesta valmiista tuotteesta, vaan komponenttisarjasta, josta lopullisen tuotteen voi itse valmistaa.

Tietokoneen autotelineen valmista putki- ja liitinpakettia voi tiedustella IT-line Oy:n Esa Rantiolta. Viitteenä voi käyttää tuotekoodia ”Mäntysen läppäriteline”. Hintaa valmiilla paketilla on 51 euroa (alv 0%).

Paketti sisältää oheisten kuvien mukaiset putket, putkiliittimet ja liittimien kiristämiseen tarvittavat ruuvit ja mutterit, sekä muovitulpat putkien avoimiin päihin. Putket 2 ja 8 ovat sen verran reilun mittaisia, että niitä on varaa lyhentää sahalla ja näin sovittaa teline omaan autoon leveyden ja korkeuden puolesta sopivaksi. Myös putki 6 on sen verran pitkä, että siinä on säätövaraa.

Paketti EI sisällä tietokonetasoa, sen kulmarautoja tai ruuveja tason tai istuinkiskojen kiinnittämiseen.

Oman tasoni tein 12mm vanerista, jonka sahasin tietokoneeni mukaan määrämittoihin, ja jonka kulmiin kiinnitin paikallisesta soitinliikkeestä ostetut kulmaraudat pitämään tietokonetta paikoillaan. Tason kiinnitin kahdella 6mm uppokantaruuvilla liittimiin 1 ja 3.

Liittimet 9 ja 12 sopivat suoraan autoni etuistuimen kiskojen valmiisiin reikiin. Tapauksesta riippuen liittimiä ja kiskoja voi tarvita sovittaa joko sopivilla välikappaleilla tai uusia reikiä poraamalla.

Telineen taaksepäin kallistuminen estetään säätämällä istuin vasten telinettä. Siksi istuimen etureunan mahdolliset vivut tai muut ulokkeet kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Disclaimer

Olen ollut töissä IT-line Oy:llä kevääseen 2008 saakka, eli IT-linen väki ja tuotteet ovat minulle entuudestaan tuttuja. Oheisen telineen valmistamista tai esittelyä ei missään vaiheessa ennakkosuunniteltu tietoiseksi markkinointitempaukseksi, eikä minulle ole luvassa tästä mitään rahallista korvausta.

4 vastausta artikkeliin ”Tee-se-itse autoteline tietokoneelle

 1. Sähkäri

  Cool, Olen noita itsekin nähnyt jossain messuilla ja kiinnostuin.
  Hmm… pitääkin miettiä tuotakin vaihtoehtoa.
  Kiitos vaivannäöstä.

  Vastaa
 2. roni suomalainen

  Aika hyvin keksitty ja toteutettu, itellä ei riitä mielikuvitus tollaseen. Hanki nyt se patentti ja ala valmistaa noita nii ei mun tarvii alkaa askartelee – siitä kun ei mitään hyvää seuraa.. :D

  Vastaa
 3. harri

  Hyvä idea, ajatteli kokeilla samanlaisen rakentamista, kun istuu päivät pitkät autossa, on läppäri etupenkillä todella vaikea käyttää.

  Vastaa
 4. Miniläppäri

  TIlasin tuotteet viimeviikolla ”viitenimellä”. Oikeat palat tuli nopeasti. Asennukseen ei kauaa mennyt aikaa. Se sopi yllättävän hyvin henkilöautooni.

  Vanerin hain puuliikkeestä (ei maksanut hukkapala mitään). Maalasin sen mustaksi (spray maksoi muutaman euron) ja hankin musiikkiliikkeestä kulmapalat (maksoi 4 euroa). Lisäksi hain eräästä liikkeestä kuminarua, jolla saan kiristettyä läppärin näytön juuresta telineen takaosaan.

  Teline on nyt ollut muutaman päivän autossa ja täytyy sanoa, että se on aivan perkeleen hyvä! Kustannuksiksi tuli paljon paljon vähemmän, kuin netistä löydettävien valmiiden telineiden hinta (muistaakseni jotain 400-600€ pyytävät), eikä niiden sopivuudesta olisi edes varmuutta. Tämä oli todella toimiva ja ammattimaisen näköinen yhdistelmä. Melkein tekis mieli alkaa mainostaa valmista telinettä oman firman sivuilla ;)

  Suurkiitos ohjeiden laatijalle tästä sivusta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>