Suomen läänit, maakunnat, seutukunnat ja kunnat

Tässä päivänä eräänä minulle syntyi tarve käyttää tietoa, joka kuvaisi Suomen kuntia sekä niiden suhdetta läänien, maakuntien ja seutukuntien hierarkiseen rakenteeseen. Palaan tuohon tarpeeseen lähiaikoina uudelleen erillisen blogimerkinnän muodossa. Lyhyesti kuitenkin todettakoon, että tarve liittyi valokuvien avainsanojen määrittelyyn. Ja vielä lisävinkkinä mainittakoon, että jos mieleesi juolahtaa, että tämä olisi kiva saada Lightroomin avainsanalistan osaksi, niin kannattaa poiketa myöhemmin uudestaan.

Yritin löytää valmista tiedostoa tai muuta vastaavaa, jossa olisi ollut tarvittavat tiedot ja sovellettavissa oleva esitysmuoto, mutta mitään sopivaa ei tietenkään tullut vastaan. Piti sitten tehdä itse. Lähteenä käytin mm. Wikipediaa, jossa on dokumentoitu kaikki läänit, maakunnat, seutukunnat ja kunnat ja niiden hierarkinen rakenne. Lisäksi käytin joukkoa muita satunnaisia sivuja ruotsin- ja englanninkielisten nimien etsimiseen ja tarkistamiseen. Eli tietoa kyllä oli, mutta se oli puutteellista ja hajallaan ja sitä piti järjestellä sopivampaan muotoon.

Lopputuloksena syntyi taulukko, jonka voi ladata täältä. Taulukko on Open Document -formaatissa (.ods). Sitä voi käsitellä esim. OpenOfficen Calc-sovelluksella. Ne poloiset, jotka sinnittelevät omisteisia ja suljettuja tiedostomuotoja käyttävien taulukkolaskentaohjelmien kanssa, voivat ladata taulukon CSV-muodossa (UTF-8).

Taulukon on tarkoitus palvella ensisijaisesti omia tarpeitani. Taulukolla ei ole minkään valtakunnan virallista asemaa. Oikeellisuudesta tai täydellisyydestä ei anneta mitään takuita. Jos taulukko ei sovi jonkun toisen tarpeisiin, sitä voi muuttaa tai jättää käyttämättä. Palautetta ja parannusehdotuksia otetaan silti toki suurella kiitollisuudella vastaan.

On taulukosta sitten hyötyä muille tai ei, niin minusta sen hautominen vain omassa pöytälaatikossa olisi tyhmää. Taulukon antaminen muiden käyttöön ei ole minulta pois. Ihan mihin tahansa paikkojen nimiä sisältävään listaan ei voi saada tekijänoikeussuojaa. Mutta koska tietokanta voi tekijänoikeuslain mukaisesti kuitenkin saada suojan, jos tietokannan sisällön kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on edellyttänyt huomattavaa panostusta, niin otetaan se nyt sitten esille tässä ihan virallisesti, niin kenenkään ei tarvitse arvuutella asiaa. Eli – tätä taulukkoa saa kopioida, muokata ja jaella eteenpäin GNU Free Documentation Licensen ehdoilla. Eli hyvin tehokkaasti tiivistettynä: voit tehdä taulukolla mitä tykkäät, kunhan eteenpäin sitä jaellessasi annat vastaanottajille samat oikeudet. Wikipedia käyttää samaa lisenssiä.

Taulukon sarakkeet

 • Sarake A – id

  Kullakin listan rivillä on yksilöllinen tunnus eli ns. id-numero. id on sikäli täysin keksitty ja keinotekoinen, että sillä ei ole mitään yhteyttä mihinkään viralliseen numerointi- tai luokitusjärjestelmään.

 • Sarake B – level

  Level eli taso kertoo, monennellako tasolla kohde on hierarkisessa rakenteessa. Tämä on tarkoitettu lähinnä helpottamaan taulukon manuaalista käyttöä taulukkolaskentaohjelmassa. Sama tieto on helppoa laskea ohjelmallisestikin, eli minkään taulukon jatkokäsittelyyn tarkoitetun ohjelmiston ei ole pakko (tai järkevää) luottaa tähän taulukon sarakkeeseen. Eli halutessaan sarakkeen solut voi jättää tyhjäksikin.

 • Sarake C – parent_id

  parent_id kertoo, minkä hierarkiassa yhtä tasoa ylempänä olevan kohteen alaisuuteen kyseinen kohde kuuluu. Eli esim. kunta-riviltä viitataan seutukunnan id-numeroon. Seutukunta-riviltä viitataan maakunnan id-numeroon jne. Niin sanotusta juurielementistä, eli tässä tapauksessa Suomi, ei viitata mihinkään. Niinpä sen arvona tässä sarakkeessa on nolla.

 • Sarakkeet D-F – nimien lyhyt muoto

  Sarakkeissa D-F on kohteiden nimien mahdollisimman lyhyt mutta kuitenkin yksilöivä esitysmuoto niin kuin se omasta mielestäni parhaiten sattui toimimaan. Kyse on siis kaikin tavoin epävirallisesta muodosta.

  • Sarake D – keyword

   keyword-sarakkeessa on kohteen nimen lyhyt suomenkielinen nimi. Joka rivillä on tässä sarakkeessa arvo, eli tätä voinee nimittää jonkinlaiseksi pääsarakkeeksi.

  • Sarake E – synonym1

   synonym1-sarakkeessa on kohteen nimen lyhyt ruotsinkielinen nimi. Jos kunnalla ei ole ruotsinkielistä nimeä, suomenkielistä nimeä ei ole toistettu tässä sarakkeessa.

  • Sarake F – synonym2

   synonym2-sarakkeessa on kohteen nimen lyhyt englanninkielinen nimi. Kuntien suomen- tai ruotsinkielistä nimeä ei ole toistettu. Tyypillisestihän englanniksi puhuttaessa käytetään suomenkielistä kunnan nimeä.

 • Sarakkeet G-I – nimien virallisempi muoto

  Sarakkeissa G-I on kohteiden nimien pidempi ja parhaan mukaan virallisempi esitysmuoto.

  • Sarake G – synonym3

   synonym3-sarakkeessa on kohteen nimen pitkä suomenkielinen nimi. Kuntien nimiä ei ole toistettu.

  • Sarake H – synonym4

   synonym4-sarakkeessa on kohteen nimen pitkä ruotsinkielinen nimi. Kuntien nimiä ei ole toistettu.

  • Sarake I – synonym5

   synonym5-sarakkeessa on kohteen nimen pitkä englanninkielinen nimi. Kuntien nimiä ei ole toistettu.

 • Loput sarakkeet

  Tässä taulukossa muita sarakkeita ei ole hyödynnetty. Kunkin omasta käytöstä riippuen lopuissa sarakkeissa voinee esittää lisää muita synonyymeja. Se tietysti riippuu siitä, millä tavalla taulukkoa jatkokäsitellään.

Taulukon rivit

 • Rivi 1 – otsikot

  Ensimmäisellä rivillä on kunkin sarakkeen nimi tai otsikko. Jatkokäsittelyyn käytettävästä menetelmästä riippuu, voiko otsikkoa muuttaa. Kunkin omassa käytössä tällä tuskin on suurta merkitystä.

 • Loput rivit – kohteet

  Lopuilla riveillä on yksi kohde, eli maa, lääni, maakunta, seutukunta tai kunta per rivi.

  Tässä taulukossa rivit on järjestetty hierarkisen rakenteen mukaan niin, että ylimpänä on maa, sitten kaikki läänit, kaikki maakunnat, kaikki seutukunnat ja lopuksi kaikki kunnat. Läänit, maakunnat ja seutukunnat ovat siinä järjestyksessä, jossa satuin ne Wikipediasta löytämään. Kunnat on järjestetty suomenkielisen nimen mukaan laskevaan aakkosjärjestykseen.

Yksi vastaus artikkeliin “Suomen läänit, maakunnat, seutukunnat ja kunnat”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>