Salo voisi olla tietoturvan Zürich

Olisi tärkeää asiaa Salon kaupunginäideille ja -isille. Laittakaa ne Joensuunkadun nurmikkosuunnitelmat hetkeksi sivuun, ja kuulkaa, miten voisitte olla edistämässä Salon toipumista korkean teknologian menestystarinana:

Suomi voisi olla tietoturvan Sveitsi ja Salon sen Zürich

Steve Chaon, Turing Roboticsin toimitusjohtajan omin sanoin Suomen sähköisen viestinnän yksityisyydensuojaa turvaava lainsäädäntö on TÄRKEIN syy perustaa tehdas Saloon:
TechCrunch 25.2.2016: ”Finland’s Act on the Protection of Privacy in Electronic Communications which safeguards confidentiality and privacy in telecommunications was the main reason behind TRI’s move to Finland. To ensure complete data security and privacy for TRI’s Turing Phone owners, TRI moved its manufacturing operations to Salo, a city with an impeccable history in mobile phone production[…]”

Merkillepantavaa on myös, että Turing Robotics aikoo Androidin sijaan käyttää puhelimessaan suomalaista Jolla Sailfish -käyttöjärjestelmää, johon niin ikään suomalainen SSH Communications on kehittänyt tietoturvaa parantavia erityisominaisuuksia.

Turing Robotic Industries

Myös esim. Google ja moni muu kansainvälinen yritys on perustanut tai suunnittelee perustavansa datakeskuksia Suomeen. Niilläkin yhtenä tärkeänä perusteena on täkäläinen tietoturvaa suojaava lainsäädäntö. Toisin sanoen yrityksille, jotka haluavat tarjota maailmanlaajuisesti tietoturvallisia datapalveluja, on vakava ongelma, kun mm. USA:n, Kiinan, Venäjän, Ruotsin ja Saksan poliitikot säätävät lakeja, joilla ne pakottavat yritykset päästämään viranomaiset urkkimaan ihmisten sähköistä viestintää tuotteidensa ja palvelujensa kautta. Juuri parhaillaan maailmanlaajuista näkyvyyttä kerää se kuinka FBI vaatii Applea murtamaan puhelimiensa turvallisuuden viranomaisurkinnalle. Jos FBI onnistuu pakottamaan Applen antamaan pääsyn sen puhelimiin, niin se on vakava isku Applen uskottavuudelle sen matkapuhelinasiakkaiden silmissä. Siinä olisi suloisen makeaa ironiaa, jos Nokian puhelimillaan kukistanut Apple nyt puolestaan kukistuisi ja antaisi meille salolaisillekin taas mahdolisuuden päästä takaisin peliin.

Suomella on enää hyvin vähän kansainvälisiä kilpailuetuja. Tietoturvaa turvaava lainsäädäntömme siis selvästi on yksi sellainen. Siitä täytyisi pitää kiinni kynsin hampain, tai menetämme senkin edun. Valitettavasti ilmassa on vakavia merkkejä päinvastaisesta; eli että omat poliittiset päättäjämme aikovat tyriä tämänkin mahdollisuuden:
YLE 18.2.2016: ”Juha Sipilän (kesk.) hallitus on pannut alulle kolme hanketta, joissa muotoillaan pykäliä suojelupoliisin ja armeijan verkkotiedustelun sallimiseksi.” ”Nyt verkkotiedustelu aiotaan tehdä mahdolliseksi jo ennen varsinaista rikosepäilyä.”

Supolla ja armeijalla on hirmuinen kiima päästä massaurkkimaan Suomen ja muiden maiden kansalaisten tietoliikennettä isompien maiden esimerkin perässä, ja puolustuksena käytetään pelottelua terrorismista ja muusta rikollisuudesta. Mutta jos rikkomattomasta tietoturvasta tehdään rikollista, niin vain rikollisilla on mahdollisuus rikkomattomaan tietoturvaan; rikollisilla on aina motiivit ja keinot suojata tietoliikenteensä, mutta meillä rivikansalaisilla ei ole. Koko ajan käy yhä selvemmäksi, kuinka tehoton keino tietoliikenteen massaurkinta on terroristeja yms. vastaan, koska he kyllä tietävät olla urkinnasta varuillaan.

Jos Suomessa säädetään verkko- ja muun massaurkinnan mahdollistavia lakeja, jotka antavat syytä epäillä Suomea tietoturvallisena sijoittumismaana, niin Turing Robotics, Google ja muut voivat häipyä täältä yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin, ja uusia on turha odottaa, kun luottamus maailman kansalaisten silmissä on menetetty vakoojaleikkien takia.

Salolaiset kunnallispoliitikot eivät voi tietenkään itse suoraan säätää lakeja, mutta heillä on suorat kontaktit lainsäädäntövaltaa käyttäviin poliitikkoihin. Sen lisäksi salolaisten poliitikkojen ja virkamiesten olisi tärkää vaikuttaa äänekkäästi julkisuudessa tietoturvaa suojelevan lainsäädännön puolesta. Salolaisten näkyvä yksityisyyden puolustus tukisi myös esim. Turing Roboticsin ja muiden tulevaisuudessa tänne toivottavasti tulevien yritysten markkinointiviestintää, joka korostaa rikkomatonta tietoturvaa.

Siksi Salon kaupungin markkinoinnissa yhtenä kantavana ajatuksena tulisi olla ”Salo on tietoturvan Zürich; datasi koskemattomuus on meillekin kunnia-asia.

Sama teksti Facebookin Salon kuntalaisfoorumilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>