Muurlan Linnamäki

Museovirasto kertoo Muurlan Linnamäestä mm. seuraavaa:

Muurlan Linnamäki on laaja jyrkkärinteinen vuori, joka todennäköisesti on toiminut puolustuspaikkana esi- tai varhaishistoriallisena aikana. Jälkiä varustuksista on näkyvissä parissa paikassa vuoren itärinteellä. Kallion keskikohdalla sijaitsevassa notkelmassa on suorakaiteenmuotoisen rakennuksen (koko n. 5 x 6 m) peruskivet.

Valokuvia löytyy mm. Tjeldnetblogista sekä Geoview-sivustolta.

Kartta

Koska Muurlan Linnamäen kohteita ei ole esitetty tarkasti missään kartalla, niin kartta piti laatia itse lisäämällä paikan päällä itse kerättyjä paikkatietoja OpenStreetMapiin. Mutta koska mikään OSM-pohjainen karttasivusto ei tietääkseni näytä kaikkia aiheeseen liittyviä tietoja suoraan samalla kartanäkymällä, niin otin ruutukaappauksen JOSM-karttapiirto-ohjelmasta ja lisäsin siihen hiukan tekstejä tätä blogimerkintää varten.

Kuvakaappaus JOSM-kartanpiirto-ohjelmasta. Map data © OpenStreetMap contributors
© OpenStreetMap contributors

Lähestyminen

Linnamäen länsipuolella kulkee traktori- (tjms.) ura (kuvassa keltainen katkoviiva). Uran eteläpäässä on jonkun tahon parkkipaikkana käyttämä levennys. Valitettavasti uran alussa, aivan valtatien 110 vieressä, on ketju estämässä kulkua autolla. Parkkipaikan käytön jäljistä päätellen jollain on ketjun riippulukkoon avain, mutta laajemmalle yleisölle kulkua parkkipaikalle ei ole päätetty mahdollistaa. Toisaalta ura on keskivaiheiltaan, lammen (kuvassa tummansinisellä) ympäristössä erittäin huonokulkuinen ja märkä, joten jalan on joka tapauksessa mukavampaa kulkea uraa pohjoisen suunnasta.

Siispä auto kannattaa pysäköidä Linnamäen pohjoispuolitse kulkevan metsäautotien varteen. Kuvan tekstin osoittamassa kohdassa, Linnamäen pohjoiskärjen vieressä, on tien eteläisellä pientareella leveämpi kohta, johon saa pari henkilöautoa parkkiin tukkimatta muuten kapeaa metsäautotietä. Metsäautotie on varsin röykkyinen, mutta kyllä siellä pärjää ihan tavallisellakin kaksivetoisella henkilöautolla, kun ajaa rauhallisesti. Ja tavanomaisella polkupyörälläkin pääsee, kaikkein kapearenkaisimmat kisamankelit pois lukien.

Metsäautotieltä patikoidaan traktoriuraa etelään muutama sata metriä. Metsäautotien ja traktoriuran erottaa toisistaan oja, josta ei pääse yli autolla. Pyörän pystyy taluttamaan oja yli. Lammen pohjoispään kohdalla uralta käännytään itään kohti Linnamäkeä.

Mökki

Lammen pohjoiskärjen ja Linnamäen juuren välissä on keskeneräinen hirsimökki. Liekö jonkun saunamökki vai onko paikalle ollut tarkoitus rakentaa jotain Linnamäkeen ja matkailuun liittyvää?

Kohtuullisen hyväkuntoisessa mutta siis keskeneräisessä mökissä on hirsiseinät ja katto, mutta mm. ovet, ikkunat ja lattialaudat puuttuvat. Mökki on kuitenkin mitä mainioin ”perusleiri” Linnamäki-ekskursiolle. Siellä kelpaa nauttia eväät tai pitää sadetta. Voisipa mökissä yöpyäkin, eikä tarvitse ottaa telttaa mukaan (kuin enintään suojaamaan itikoilta).

Polku

Linnamäelle pystyy kiipeämään etelän suunnasta Linnamäen ja Pikku Linnamäen välissä olevan Museoviraston pronssikyltin kohdalta. Melkein pystysuora kallioseinämä vaatii kuitenkin vähäistä enemmän vuorikiipeilijän vikaa. Myös itäseinämää, suunnilleen mökin kohdalta, pystyy vetreämpi sissi kiipeämään ilman erityisiä kiipeilyvarusteita.

Mutta kaikkein helpointa Linnamäelle on kiivetä mökiltä aluksi pohjoiseen lähtevää ja Linnamäen pohjoisosan solaa itään ja lopulta huippua etelään seuraavaa ”polkua” myöden (kuvassa vihreä katkoviiva). Mitään erityistä hyvin erottuvaa kulku-uraa ei ole, mutta maaston muodot kyllä sanelevat mistä kannattaa kulkea.

Pohjoisen solan reittiä myöden nouseminen ei vaadi erityisiä kiipeilijän lahjoja tai ulkoiluvaatteita ja -kenkiä ihmeellisempiä varusteita. Tavanomainen liikuntakyky riittää. Myös suunnilleen täysipäiset lapset ja koirat uskaltaa ottaa mukaan tätä kautta kulkiessa.

Kivijalka

Linnamäen eteläosan huippua koillinen-lounas -suunnassa halkovan solan pohjalla on rakennuksen kivijalan jäänteen (kuvassa pieni harmaa neliö).

Muurit

Samaisen eteläosan solan koillispäässä, Linnamäen itäreunalla, on ainakin pari kivistä kasatun muurin rauniota. Toisessa niistä on Museoviraston pronssikilpi.

Yksi vastaus artikkeliin “Muurlan Linnamäki”

  1. Kiitos hyvästä opastuksesta. Pitää mennä käymään. Aiemmin olen kuvitellut että vaikea mennä. Terveisin o-pm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>