Kameroiden käyttöohjekirjat ja valokuvauksen opiskelu

Myrskybongareiden sähköpostilistalla heräsi keskustelu kameran tarkentamisesta pimeällä. En nyt kuitenkaan kirjoita siitä aiheesta. Sen sijaan se, kuinka alkuperäisen kysymyksen esittäjä kertoi, että ei ollut saanut mitään apuja kameransa käyttöohjekirjasta, inspiroi minua kirjoittamaan alla olevan tekstin. Aluksi tarkoitukseni oli vain vastata sähköpostilistalle, mutta koska tarinoitavaa tuntui riittävän, niin intouduin tekemään asiasta blogimerkinnän.

Kameroiden käyttöohjekirjat

Kameravalmistajien omat käyttöohjekirjat ovat pääsääntöisesti surkeita. Ne tehdään, koska sellainen on pakko olla olemassa, jotta kameran saisi ylipäätään myytyä.

Valmistajalle joka käyttöohjeen laatii, tai maahantuojalle joka käännättää käyttöohjeen paikallisen markkina-alueen kielelle kuten esim. suomeksi, käyttöohje on enemmänkin pakollinen kuluerä kuin tulonlähde tai kilpailuvaltti. Ja se näkyy käyttöohjeiden huonossa laadussa.

Huonoa tilannetta ei yhtään auta se, että pahimmillaan käyttöohjeet käännetään japanista englanniksi ja siitä edelleen suomeksi. Joskus kokeneeltakin kuvaajalta saatetaan vaatia suurta mielen lujuutta, jotta jaksaisi ymmärtää, mitä kameran alkuperäisessä manuaalissa yritetään oikein sanoa.

Valokuvauksen perustekniikka ja -käsitteistö

Valokuvaus ei ole vain monimutkaisen teknisen laitteen nappulatekniikan hallitsemista, vaan valokuvaus on ennen kaikkea tiedettä ja taidetta.

Mutta aloitteleva valokuvaaja on hankalassa asemassa. Hänen pitäisi ymmärtää kameransa nappulatekniikkaa, jotta valokuvaus ylipäätään pääsisi alkuun. Toisaalta hänen pitäisi ymmärtää valokuvauksen tiedettä ja taidetta eli perustekniikkaa ja -käsitteistöä, jotta hän voisi hahmottaa, mihin nappulatekniikan kanssa oikein pyritään ja mihin mikäkin nappula, valikko ja asetus lopullisessa valokuvassa vaikuttaa.

Valokuvaamisen perustekniikkaa ja käsitteistöä on parasta opiskella alan kirjallisuudesta. Kirjasto on siihen hyvä paikka. Verkostakin löytää kaikenlaista, mutta mikään ei päihitä hyvää kirjaa, jossa perusasiat on koottu helposti hahmotettavaksi kokonaisuudeksi. Kun perusasiat on oppinut kirjoista, alkaa verkon pirstaletiedostakin saamaan jotain irti. Jos et tältä istumalta pääse kirjastoon, niin ensihätiin voi vilkaista vaikka Jore Puusan Valokuvauskoulua.

Myös esim. Kansalaisopiston tai valokuvausseuran kurssi voisi olla hyvä paikka ottaa pikastartti valokuvaustekniikan ja -käsitteistön opiskelussa.

Erilliset kameramallikohtaiset käyttöohjekirjat

Hyödyllistä aloittelevan valokuvaajan kirjallisuutta ovat myös valmistajista riippumattomien tahojen kirjoittamat kameramallikohtaiset käyttöohjekirjat. Laajin ja tunnetuin lienee englanninkielinen Magic Lantern Guides -kirjasarja.

Niissä selitetään kansantajuisesti juuri tietyn kameramallin nappulatekniikkaa ja neuvotaan sen soveltamista suhteessa valokuvauksen perustekniikoihin, joiden perusteita opetetaan samassa yhteydessä. Toki painatukset vaihtelevat sarjan kunkin kirjan kirjoittajan tyylin ja kyseisen kameramallin oletetun käyttäjäkunnan mukaan. Omasta mielestäni Magic Lantern -sarja sopii erinomaisen hyvin aloitteleville kuvaajille, jotka painivat valokuvauksen perustekniikan ja -käsitteistön sekä kameran nappulatekniikan muna-kana-ongelman parissa.

Alla linkkejä Magic Lantern -sarjan kirjoihin muutamille eri kameramerkeille ja -malleille:

Kun perustekniikka ja -käsitteistö on jo hallussa, voi etsiskellä pykälää hardcorempaa riippumattoman tahon kirjoittamaa kameramanuaalia. Niissä nappula- ja muuhun tekniikkaan paneudutaan pintää syvemmältä ja paljon suuremmalla tarkkuudella kuin valmistajien käyttöohjekirjoissa. Toisaalta niissä oletetaan, että peruskäsitteet ovat jo lukijan hallussa ja että tämä osaa soveltaa lukemaansa ilman perusasioiden kertaamista. Nikonille sellaisia kirjoittaa ainakin Thom Hogan, jonka tuotoksiin olen itse oppinut luottamaan. Muille kameramerkeille löytynee vastaavia kirjoittajia, joista olisi mukavaa saada vinkkejä vaikka tämän blogimerkinnän kommenteissa.

Syventävät opinnot

Kun valokuvauksen perustekniikka ja -käsitteistö sekä kameran nappulatekniikka on hanskassa, voi ruveta paremmin perehtymään johonkin valokuvauksen erityisosa-alueeseen keskittyvään kirjallisuuteen tai nettisivuihin.

Itse olen tullut hyvin skeptiseksi sellaisia kirjoja kohtaan, joiden nimessä on sana ”digital”. Jos esim. on kaksi kirjaa, joiden nimet ovat ”Digital low light and night photography” ja ”Low light and night photography”, niin todennäköisesti valitsen jälkimmäisen.

Digitaalisuutta erikseen mainostavissa kirjoissa on monasti vain raapaistu varsinaista aihealuetta ja täytteenä on toistettu pintapuolisesti samat esim. kuvankäsittelyn perusasiat, jotka on ties miten monessa vastaavassa turhanpäiväisessä digispesiaaliopuksessa. Tietysti joukossa on poikkeuksiakin. Toistosta on turha maksaa ja siihen on turha uhrata aikaansa. Ne asiat kannattaisi opiskella erikseen juuri niihin syvällisesti keskittyvistä erillisistä kirjoista.

Vain digikameraa käyttävän kuvaajankaan ei kannata hyljeksiä vanhempia opuksia, jotka on kirjoitettu jo niin kauan sitten, ettei silloin ollut olemassakaan digikameroita. Digitaalisuus on kuitenkin lopulta vain pienehkö lisämauste valokuvaamiseen.

Yksi vastaus artikkeliin “Kameroiden käyttöohjekirjat ja valokuvauksen opiskelu”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>