Belgian paikkatiedot ja kartat

Kuva: lähde Wikimedia Commons, tekijä Stevenfruitsmaak, lisenssi CC by-sa

Belgian paikkatietojen hierarkiarakenne

Belgia tuntuu olevan monessa suhteessa perin pirstaleinen maa.

Ensinnäkin Belgia jakautuu keskenään nahisteleviin alueisiin kielen mukaan. Pohjoisessa on hollanninkielinen Flanderi (kuvassa keltainen alue) ja etelässä ranskankielinen Vallonia (punainen alue). Lisäksi on kaksikielinen Brysselin pääkaupunkialue (oranssi alue). Vallonian itäosassa (sinisellä viivoitettu alue) on pieni saksankielinen vähemmistö.

Belgian maakunnat ja hallintoalueet. Wikimedia

Flanderi ja Vallonia jakautuvat kumpikin viiteen eri maakuntaan.

Maakunnat jakautuvat hallintoalueisiin. Hallintoalueiden lisäksi on lainopilliset alueet (vrt. hovioikeuspiiri?) ja äänestysalueet (vrt. vaalipiiri?). Näillä erityyppisillä alueilla saattaa olla samat tai eri rajat. Lainopilliset alueet ja äänestysalueet jakautuvat vielä erillisiin kantoneihin. Osassa maata erillisistä äänestyalueista on osittain luovuttu ainakin osassa vaaleista.

Hallinnolliset alueet ja kantonit koostuvat kunnista, mutta suuremmissa kaupungeissa saattaa olla useita eri kantoneita.

Brysselin pääkaupunkialue ei ole maakunta eikä se myöskään kuulu yhteenkään maakuntaan. Brysselin pääkaupunkialueella on vain yksi hallintoalue mutta 19 eri kuntaa. Kämpiltä lähtiessä voin kolmessa minuutissa kävellä kolmen kunnan alueella. Vartissa ehtii jo viiteen kuntaan. Ja sanomattakin lienee selvää, että Brysselin pääkaupunkialue ei ole sama asia kuin Brysselin kaupunki.

Tuntuu, että kaiken tämän voisi hoitaa yksinkertaisemminkin. Toisaalta tokihan Suomessakin osataan (vrt. läänit, maakunnat, seutukunnat, kunnat, kylät, hovioikeus- ja tuomiopiirit, vaalipiirit ja äänestysalueet).

Paikkatieto valokuviin

Mistä tämä kaikki kohkaaminen? Vieraassa maassa karttaa joutuu tietysti tutkimaan useammin kuin kotinurkissa. Itse pidän karttoja ja paikkatietoa mielenkiintoisena jo sinällään.

Varsinainen konkreettinen tarve tutkia Belgian paikkatiedon hierarkista rakennetta liittyy tarpeeseen hallita täällä otettujen valokuvien metatietoja. Olen jo aiemmin käsitellyt samaa asiaa Suomen osalta ja kirjoittanut sitä pari blogimerkintääkin. Tämä merkintä palvelee ensisijaisesti omina muistiinpanoinani, mutta toivottavasti siitä on jotain iloa muillekin.

Belgia karttoina

Paikkatiedon hierarkiarakenteen ja paikannimien tutkimiseen paras verkosta löytyvä lähtöpiste on Wikipedian artikkeli Provinces of Belgium. Wikipedia Commonsin sivu Atlas of Belgium on hyvä lähtöpiste erilaisten karttojen etsimiselle.

Kaikkia karttoja ei löydy Wiki-yhteisön tuottamana. Alla joukko googlettamalla löydettyjä hyödyllisiä tai mielenkiintoisia karttoja ja linkit niihin.

Maakunnat ja hallintoalueet

Portail Cartographique de la Région wallonne

Samat tiedot kuin yo. Wikimedian sinipunaisessa kartassa, mutta paremmalla resoluutiolla.

Kunnat

Centre d'information sur les professions medicales et paramedicales

Yksittäiset kunnat (pl. Brysselin kunnat). Kartan lukemista helpottavat hallintoalueiden rajat ikävä kyllä puuttuvat.

Väestötiheys

Centre d'information sur les professions medicales et paramedicales

Ei tähdellinen valokuvien paikkatietojen merkinnässä, mutta mielenkiintoinen siitä huolimatta. Näkeepähän ainakin, mihin suuntaan pitää lähteä, jos miljoonakaupungin loputon touhottaminen alkaa ottaa päähän.

Brysselin kunnat

Commune Libre de l'Ilot Sacré

Brysselin pääkaupunkialueen kunnat. Kuvan resoluutio tosin on sen verran vaatimaton, että tämä ei palvele omaa käyttötarvettani vielä sellaisenaan.

Brysselin alueiden vauraus

Eupedia

Tämäkään ei ole valokuvien arkistoinnin kannalta tähdellistä tietoa, mutta mielenkiintoinen sinällään.

Brysseli Open Street Mapissä

The Information Freeway

Open Street Map-yhteisön Belgiasta luoma paikkatietoaineisto sisältää kuntarajat. Niitä ei tosin ole aivan helppoa erottaa muista merkinnöistä, joten em. muut kartat toimivat hyvänä apuna suurempien kokonaisuuksien hahmottamisessa. Parhaiten kuntarajat erottuvat The Information Freewayn renderöinneissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>