Ekomodernistien manifesti

Vanhanaikaisen vihreän ympäristöliikkeen politiikka kumpuaa ideologiasta, joka saa suoranaisen ihmisvihamielisiä piirteitä. Järjen- ja tieteenvastaisuudessaan se koituu haitaksi jopa omille julkilausutuille tavoitteilleen julkilausumattomista puhumattakaan.

Ekomodernismi on uudenaikainen, rationalisuuteen nojaava ja ihmiskuntaa vihaamaton luonnonsuojelun suuntaus. Se mm. näkee urbanisaation, tehomaatalouden ml. geenitekniikka, sekä modernin ydinvoiman parhaina käytössämme olevina keinoina minimoida ihmistarpeiden tyydyttämiseen tarvittavat resurssit ml. pinta-ala, mikä puolestaan jättää eniten tilaa luonnolle ja sen monimuotoisuudelle.

Ecomodernist Manifesto bannerEkomodernistit eivät kavahda vaan korostavat markkinoiden roolia ympäristöongelmien ratkaisun tärkeänä osana. Toki meidän liberalismiin taipuvaisten korviin pahasti särähtää ekomodernistien puheet valtioiden jatkossakin vahvasta roolista mm. T&K-rahoittajana, tukiaisten maksajana sekä lakeja säätävänä regulaattorina. Mutta ehkä markkinaliberaaleissa periaatteissaan pitää tehdä sellainen myönnytys, että tunnustaa ilmaston muuttuvan nopeudella, joka ei suo meille sitä luksusta, että ensin luotaisiin täydellisen anarkokapitalistinen yhteiskunta, jossa sitten ympäristöongelmatkin ratkaistaisiin yksinomaan markkinoiden keinoin. Tältä pohjalta koko ekomodernismin idean tyrmäämisen sijaan lienee parempi pyrkiä vaikuttamaan niin, että ekomodernisminkin ei anneta pilata itseään liialla valtiojohtoisuudella ja vapaudenvastaisuudella.

Joukko tutkijoita, tieteilijöitä ja ympäristöaktivisteja julkaisi muutama päivä sitten ekomodernistien manifestin, johon jokaisen avaramielisen luonnon suojelemisestä välittävän  ihmisen kannattaisi mielestäni tutustua:
http://www.ecomodernism.org/manifesto/