Lista Salon kaupungin verkkosyötteistä

Verkkosyöte

Verkkosyöte on näppärä tapa välittää usein päivittyvää tietoa, kuten uutisia, tiedotteita, tapahtumia tai blogi- ja muita sosiaalisen median merkintöjä ja niin edelleen.

Verkkosyötteen avulla tietolähdettä seuraavan käyttäjän ei tarvitse toistuvasti varta vasten vierailla tiedon julkaisijan verkkosivulla, vaan käyttäjä voi automaattisesti kerätä uudet otsikot useista eri lähteistä yhteen keskitettyyn paikkaan eli niin sanottuun syötteenlukijaan. Syötteenlukija voi olla esimerkiksi tietokone- tai kännykkäohjelmisto tai nettiselaimella käytettävä verkkopalvelu. Itse käytän syötteenlukijana Feedlyä, joka toimi selaimella ja kännykkäsovelluksena. Joitakin syötteitä seuraan Thunderbird-sähköpostiohjelmalla.

Verkkosyötteiden yleisimmät tekniset muodot ovat RSS ja Atom. Lisätietoja ja käyttöohjeita esimerkiksi Rauli Haverisen Verkko-oppaasta.

Salon kaupungin verkkosyötteet

Salon kaupungin verkkosivut ovat osoitteessa salo.fi. Siellä täällä suuren verkkosivujen joukon seassa on ajankohtaisista uutisista, tiedotteista ja tapahtumista kertovia sivuja. Varsin kiitettävällä tavalla näiden tiedotesivujen sisältö on tarjolla myös RSS-verkkosyötteinä.

Ongelma vain on, että salo.fi-sivuston RSS-verkkosyötteet ovat hujan hajan laajan sivuston seassa, eikä niitä tietääkseni ole koottu yhteen minnekään tiettyyn keskitettyyn paikkaan. Siksi tuollainen yhteen koottu lista piti tehdä itse. Ja koska listalla on varmasti käyttöä muillekin, niin jaan sen tässä. Syötteiden linkit voi joko kopioida yksittäin manuaalisesti alla olevasta listasta tai lataamalla omaan syötteenlukijaan sisään tuotavaksi kaksi OPML-tiedostoa, joihin olen kerännyt toimivat ja tyhjät/vanhentuneet syötteet.

Osassa syötteitä on myös se laajempi ongelma, että kaupungin organisaation eri osat hyödyntävät verkkoa hyvin vaihtelevasti tiedottamisessaan ylipäätään. Tästä tarkemmin hieman tuonnempana.

Lista

Alla oleva lista yrittää olla mahdollisimman kattava, mutta ei käytännössä ole täydellinen. Kirjoitin yksinkertaisen tietokone-ohjelman, joka teki toistuvia kyselyjä verkko-osoitteeseen http://www.salo.fi/rss/. Kysely kerrallaan ohjelma kävi läpi id-parametrin arvot 1-50000. Suurin id, josta löytyi RSS-syöte, oli 27181, joten oletan, mutta en voi olla varma, että sivustolla ei liene lisää syötteitä vieläkin suuremmilla id-lukemilla.

Toinen listan täydellisyyttä rajoittava tekijä on, että hakumetodillani voi löytää vain Agenteq Solutions Oy:n Latomo-julkaisujärjestelmällä ylläpidettyjen verkkosivujen syötteitä. Suurin osa Salon kaupungin sivustosta on toteutettu Latomolla, mutta esimerkiksi osoitteessa www.tvt.salo.fi toimiva Salon kaupungin perusopetuksen Tieto- ja Viestintätekniikan sivusto käyttää WordPress-julkaisujärjestelmää, eikä sen RSS-syöte tule löydetyksi yksinkertaisella metodillani.

Jos ja kun listalta puuttuu Salon kaupungin eri organisaatioiden verkkosyötteitä, niistä voi kertoa esimerkiksi blogikommenteissa.

Listan sisältö

Kustakin syötteestä olen alle kerännyt syötteen itsensä tarjoaman otsikon, verkko-osoitteen ja RSS-syötteen osoitteen. Osa otsikoista ei ole ehkä kaikkein informatiivisimpia ja osassa on kirjoitusvirheitä. Jotkut linkit ovat vanhentuneita tai muuten rikki ja iso osa linkeistä johtaa ylimalkaisesti vain salo.fi-sivuston etusivulle.

Tyhjät ja vanhentuneet syötteet

Kun kävin manuaalisesti läpi automaattisesti kerättyjä RSS-syötteitä, kävi nopeasti ilmi, että suuri osa syötteistä ei todellisuudessa ole käyttökelpoisia, koska ne ovat tyhjiä tai niiden tuoreinkin sisältö on jopa useita vuosia vanhaa. Minulla ei ole mitään erityistä keinoa yrittää arvioida, mistä kunkin syötteen sisällön puuttuminen tai vanhentuminen johtuu. Osalle lienee luonnollinen selitys, kuten määräaikaisen projektin päättyminen. Osaa voi vain arvailla.

Lajittelin syötteet kahteen pääryhmään sen mukaan, miten käyttökelpoiseksi, ajantasaisiksi ja aktiivisesti ylläpidetyiksi arvelin ne tämän hetken sisällön perusteella. On täysin mahdollista, että joku nyt tyhjä tai vanhentunut syöte, joka siitä syystä on tuomittu käyttökelvottomien listalle, aktivoituu myöhemmin uudelleen. Niin kävi tätä blogimerkintää viimeistellessäni, kun aiemmin täysin tyhjään Hajalan päiväkodin verkkosyötteeseen ilmestyi yllättäen käyttökelpoista sisältöä. Saattaa myös olla, että uusia syötteitä lisätään salo.fi-sivuston jatkokehittämisen myötä. Joku nyt aktiivinen syöte voi jäädä myöhemmin pois käytöstä tai tulla korvatuksi toisella.

Huomioita ja kritiikkiä

Kaupungin liikelaitokset Salon Kaukolämpö sekä Salon Vesi eivät suuremmin vaivaudu tiedottamaan verkossa. Tiedotussivut ja niiden syötteet loistavat tyhjyyttään.

Yrityssalolla eli Salon kaupungin elinkeinoyhtiöllä on ollut aiemmin useampiakin verkkosyötteitä. Nyt kun sen verkkosivusto toimii omassa yrityssalo.fi-verkkodomainissa, niin verkkosyötteitä ei löydy enää hakemallakaan. Yrityssalo kyllä käyttää ilmeisen suuren määrän rahaa ilmoitellakseen tapahtumistaan Salon Seudun Sanomissa, mutta edullinen, tehokas ja asiakkaiden varmasti arvostama automaattinen verkkosyöte tuntuu olevan vieras käsite. Saloa high tech-kaupungiksi hypettävä Yrityssalo luottaa siis itse vielä low techiin.

Matkailun syötteiden sisältö on ikivanhaa. Salon uudella matkailusivustolla SaloVisit.fi ei ole lainkaan syötteitä. Se ei ehkä ole yllätys, kun huomio, että ”sivustoa koordinoi Yrityssalo Oy”, ks. edellä.

Eri nuorisotiloilla on iso joukko tyhjäksi jääneitä verkkosyötteitä. Nyt kun nuorisotilojen verkkojulkaiseminen on ilmeisesti keskitetty pointti.info-sivustolle, käytössä ei ole enää minkäänlaisia verkkosyötteitä.

Perusopetuksen tiedottaminen lienee siirtynyt osiltaan Wilmaan. Toivottavasti Wilmasta saa viestit automaattisesti jonkinlaisena syötteenä, edes sähköposteina, jotta vanhempien ei tarvitse erikseen kirjautua vain katsoakseen, onko koulu lähettänyt jotain yleisiä tiedotteita. Itse en tunne Wilmaa niin, että tietäisin sen ominaisuuksista tai käytöstä.

Kehuja

Kulttuuri- ja sivistystoimi, kirjasto ja Veturitalli mukaan lukien, näyttää lyhytaikaisen arvion perusteella hoitavan tiedottamista kiitettävän hyvin myös syötteiden muodossa. Tästä kelpaisi kaupungin muidenkin osastojen ottaa oppia.

Tulevaisuus

Ulkopuolisten on vaikeaa pysyä kärryillä Salon kaupungin verkkosivujen ja -syötteiden muutoksista. Siksi olisi kaamean kivaa, jos keskitettyä listaa kaikista tarjolla olevista verkkosyötteistä ylläpidettäisiin kaupungin verkkosivujen ylläpidon toimesta.

Toimivat syötteet

Yleiset

 • Hallinto/Ilmoitustaulu

  http://www.salo.fi/linkit/osallistuminenjaasiointi/ilmoitustaulu/
  http://www.salo.fi/rss/?id=3765

 • Kulttuuri

  Kirjasto

  Veturitalli

  SAMU – Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo

  Liikunta

  Vanhuspalvelut

  Varhaiskasvatus

  Lähidemokratia

  Tyhjät ja vanhentuneet syötteet

  Yleiset

  Kulttuuri

  Veturitalli

  Liikelaitokset

  Yrityssalo

  Matkailu

  Kestävä kaupunki -kampanja

  Sijoitussaloon.fi

  Sivistystoimi

  Liikunta

  Vanhuspalvelut

  Perhe- ja sosiaalipalvelut

  Sekalaiset

  Nuoriso

  Perusopetus

  Varhaiskasvatus

  Listan käyttöoikeudet

  En pidätä Tekijänoikeuslain mukaista luettelosuojaa, vaan kuka tahansa saa käyttää tätä listaa täysin vapaasti.

  CC0
  To the extent possible under law, Teemu Mäntynen has waived all copyright and related or neighboring rights to Lista Salon kaupungin verkkosyötteistä. This work is published from: Suomi.