Mikä väärin suremisesta saarnaamisessa menee persiilleen

French flag with black ribbon
© Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons / CC-BY 3.0

Perjantaina 13.11. joukko islamisteja teki Pariisissa taas sarjan verisiä terrori-iskuja. Yhtenä sen seurauksena oli netti-ilmiö, jossa suuri joukko suomalaisiakin vaihtoi Facebook-profiilikuvansa Ranskan trikolori-lipulla väritettyyn versioon osoituksena myötätunnosta iskun uhreille. Tästä puolestaan seurasi seuraava netti-ilmiö, kun pienempi joukko ihmisiä käynnisti valituksen, kuinka myötätunnon osoittaminen pariisilaisille on sitä ja tätä, koska niin ikään hiljattain tapahtuneet terrori-iskut mm. Lähi-idässä ja Afrikassa eivät aikaansaaneet vastaavaa ilmiötä. Yhtenä esimerkkinä Vesa Linja-ahon Mikä ranskanlippuprofiilikuvameemissä meni persiilleen -kirjoitus Image-lehden blogeissa.

Kuvittelevatko tämän ”jos ei sure kaikkia, on huono ihminen surressaan yhtä” -sanoman julistajat, että heidän moraalisaarnansa koituu menneiden tai tulevien uhrien hyväksi? Pelkäänpä että ei koidu. Sillä rientävätkö nyt saarnan kohteeksi joutuneet ihmiset osoittamaan myötätuntoaan saarnaamisen aikaansaamassa uudenlaisessa tasapuolisuuden puuskassa, kun islamistiterroristit tekevät Lähi-idässä tai Afrikassa taas todennäköisesti tänäänkin seuraavan verisen terroritekonsa? Vai onko tällä väärin suremisesta saarnaamisella ennemminkin iskostettu saarnan kohteeksi joutuneiden päähän pelko siitä, että on parempi olla vaan hiljaa, jotta ei tekisi itseään muiden silmissä pahaksi ihmiseksi kohtelemalla tahtomattaankin eri väkivallanteoissa uhreiksi joutuneita eri tavoilla, kun ei kuitenkaan voi olla varma, vetääkö joku myötätuntohipsteri hihastaan sellaisen vain lyhyillä sivupalstoilla uutisoidun ässän, jossa vain myötätuntohipsterit itse ovat osanneet, ainakin puheissaan, piehtaroida?

Se että ihmiset saadaan suhtautumaan myötätunnon osoittamiseen epäröiden tai peräti pelolla, aikaansaa vain hiljaisuutta ja toimii vain väärintekijöiden hyödyksi.