Kannabis Salon kasvustrategiana

Matkapuhelinvalmistuksen maisemanvaihdon jättämässä aukossa rämpivän, työpaikkoja kipeästi tarvitsevan Salon kaupunginisät ja -äidit kertovat kaipaavansa vinkkejä tulevaisuusstrategioista. Kaupungin tehtailemat mainoslauseet ja hashtagit  ovat pyrkineet nostattamaan positiivista henkeä, ja tavallaanhan minunkin ehdotukseni on samalla asialla. Silkan hengennostatuksen lisäksi yritän myös tehdä ehdotuksen aivan konkreettisesta kasvualasta, sekä kertoa mm. mitkä juuri Salon seudun erityiset liiketoimintavahvuudet alalla olisivat.

Salo, maatalouden tuloilla mitaten Suomen suurin maatalouspitäjä, voisi ottaa oppia muiden, muualla kehityksen terävimmässä kärjessä toimivien kaupunkien menestysresepteistä, ja kotouttaa ne Suomeen toivottavasti niin pian, että täälläkin ehditään etujoukkoihin.

Yhdysvaltain Coloradon osavaltio laillisti kannabiksen lääkekäyttöön vuonna 2000 ja viihdekäyttöön 2014. Colorado on saanut laillisesta kannabisliiketoiminnasta merkittävän piristysruiskeen teollisuuden ja kaupan sektoreille. Esim. pääkaupunki Denverissä talouden vilkastumisen vaikutukset näkyvät tyhjien teollisuustoimitilojen nopeana täyttymisenä:
Newser 20.10.2015”Legal marijuana is having a dramatic effect on real estate in Denver, leading to the reinvigoration of the city’s industrial areas…”
”Commercial real estate firm CBRE tells the Denver Post marijuana ”kick-started the recovery of the industrial market,” leading to near-record high rents and low vacancies.”

CC0 Public domain

Osavaltiotasolla kannabisliiketoiminnan synnyttämän uuden verokertymän ennustetaan vuonna 2015 olevan 125 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, eli suunnilleen saman verran kuin Salon 114 miljoonan euron pitkäaikaiset lainat viime vuoden lopussa. Lakimuutos on selvästi ollut onnistunut, sillä kannabiksen laillistamisen kannatus on kasvanut laillistamisen jälkeen. Huomionarvoista on myös, että laillistamisen kannattajia on enemmän kuin kannabiksen kuluttajia.
The Guardian 21.9.2015 – ”Through the first seven months of this year, Colorado has brought in nearly $73.5m, putting the state on pace to collect over $125m for the year.”
”Support for marijuana legalization has grown in Colorado since voters approved Amendment 64 by a 10-point margin in November 2012.”
Coloradon kannabiksesta veroina keräämä summa on nyt siis samalla pois harmaasta taloudesta rahoittamasta rikollisuutta. Colorado on korvamerkinnyt suuren osan lisäverotuloista koulujen rahoittamiseen. Samaan aikaan Salossa aiotaan sulkea kouluja säästösyistä.

Humppilalainen kuituhamppujalostaja HempRefine Oy kertoo, että Lounais-Suomessa on otollisten sääolosuhteiden takia jo hampun viljelykeskittymä. Lounais-Suomessa on myös paljon kasvihuoneviljelyä ja siihen liittyvää erityisosaamista. Salossa puolestaan on jo saatu pää auki lääketeollisuuden suuntaan, josta seudulle saadaan suoraa oppia myös lääke- ja viihdekannabistuotteiden valmistamiseen ja pakkaamiseen. Salossa on myös vapaita toimitiloja kasvattomoille ja valmistukseen. Salossa on edelleen myös automaatio-osaamista, jota tarvitaan kasvatuksessa ja jalostuksessa käytettävien korkeateknologisten laitteiden hyödyntämiseen, kehitykseen ja valmistamiseen. Saloon syntynyt uusi LED-valaistukseen erikoistunut teollisuusklusteri voisi niin ikään olla suorassa yhteistyössä kannabisteollisuuden kanssa. Toimiala jopa istuisi Salon käynnistämän Vihreä Laakso -hankkeen luomaan brändiin.

Salo ei voi tietenkään yksipuolisesti muuttaa Suomen tämänhetkistä huumelainsäädäntöä, joka toistaiseksi luokittelee kannabiksen viihdekäytön laittomaksi ja asettaa hyvin tiukkoja rajoituksia jopa lääkekäytölle. Täällä kuitenkin voitaisiin jo varautua siihen tulevaan kehitykseen, kun kannabiksen lääke- ja viihdekäyttö laillistetaan vähitellen ympäri maailman.

Kaupunki ei voi luoda menestyvää toimialaa, mutta se voi yrittää vaikuttaa siihen, että yritysten liiketoiminnalle on mahdollisimman hyvä kasvualusta. Salon kaupungin tuskin tarvitsisi käyttää suuria rahasummia strategian paikalliseen edistämiseen; seikka joka kaupungin huonon taloustilanteen huomioon ottaen olisi hyvin suotavaa. Hyvä alkupanos olisi jo se että esim. kaupungin jo nyt liike-elämää ja maataloutta palveleva virkamieskoneisto varmistaisi, että vieläkin stigmatisoitu hampun viljely sujuisi minimaalisin epäluuloin ja vähäisin byrokraattisin koukeroin. Julkilausuttu tavoite olla aikanaan laillisen kannabisliiketoiminnan suomalainen kärkikaupunki rohkaisisi ja ohjaisi alan tulevia toimijoita suunnitelmissaan ja valmisteluissaan.

Epäilijöiden kannattaa katsoa seuraava CNBC:n raportti. Coloradon kannabisbisnes ei ole hämärämiesten hommaa tai hippien nappikauppaa, vaan kunniallisten investoijien ja yrittäjien korkeateknologista suurta liiketoimintaa, josta myös yhteiskunta hyötyy monin tavoin.

Itseäni paljon menestyneempi yrittäjä, Virgin Groupin miljardööriomistaja Sir Richard Branson, on samonkaltaisilla linjoilla (CNN 19.10.2015) :
”I’ve for years argued that we should treat drug use as a health issue, not as a crime,” Branson said. ”While the vast majority of recreational drug users never experience any problems, people who struggle with drug addiction deserve access to treatment, not a prison cell.”

Galtit tekevän Wahlroosin kotikuntakommentti menneisyydestä

Who is John Galt?

Salon Joensuun kartanon päärakennus on noin kahden kilometrin päässä toimistoltani, jossa kirjoitan tätä merkintää. Kartanon isäntä Björn Wahlroos on otsikoissa, koska on siirtänyt kirjansa Ruotsiin. Syyksi spekuloidaan Ruotsin kohtuullisempaa verotusta. Ruotsin!

Julkinen keskustelu on sakeana syytöksistä. Maastamuuttokriittisten retoriikasta ei puutu enää kuin sanatarkka termi loikkari. Sitten jo oltaisiinkin rakentamassa rakkauden ja vastuunkannon muuria, jonka tarkoitus on pitää kansalaiset sisäpuolella. Itä-Saksa ei ollut muuttovoittoaluetta, kuten ei ole Salokaan.

Keskustelussa ei enimmäkseen nähdä metsää puilta. Ei eläköityvä Wahlroos ole muuttouutisensa tärkein asia. Paljon huolestuneempi pitäisi olla nuorista, jotka Suomen menestystä kadehtivan ilmapiirin ja vauraudesta rankaisevan verotuksen takia muuttavat ulkomaille töihin, ja jotka jo lähtiessään tietävät, että eivät tuskin koskaan palaa.

”Sijoitus finanssikonserni Sampoon on tuottanut valtiolle 13 vuodessa 4,5 miljardia euroa lisäarvoa.”* Ei Wahlroos yksin Sampoa nostanut menestykseen, mutta oli ratkaisevan tärkeässä roolissa. Miten paljon pienellä maalla on varaa menettää sen kaikkein kyvykkäimpiä yksilöitä ja tulevia sammontakojia?

Kateellisuuden ilmapiiri ja raippaverotus eivät vain aja ihmisiä maasta, vaan ne myös lannistavat ihmisiä maan sisällä. Miksi ponnistella menestykseen, jos kanssaihmiset pahoittavat siitä mielensä ja jos menestykselle on määrätty haittavero? Tehdään vain sen verran, että pärjäillään omillaan, mutta ei pyritä yhtään enempään, jotta ei joutuisi silmätikuksi.

Sellaisenaan yksin jätetty ”Who is John Galt?” tai ”Going Galt” -viesti on sisäpiirin vitsi libertaaripiireissä. John Galt on Ayn Randin merkkiteoksen Atlas Shrugged keskeinen hahmo. Teoksen ensimmäinen lause on ”Who is John Galt?”.

Galt on kyvykäs ja menestyvä, mutta mielivaltaiset byrokraatit ja keskinkertaista tasapäisyyttä ajava yhteiskunta saavat hänet kyllästymään ja ’menemään lakkoon’. Galt värvää ison joukon yhteiskunnan kyvykkäimpiä yksilöitä mukaan lakkoonsa. Lakkoilijat häviävät olemattomiin ja jättävät yhteiskunnan murenemaan taakseen.

Hesarin haastattelussa 12.2.2012 Wahlroos nimeää kolme itselleen tärkeää ajattelijaa. Yksi heistä on kirjailija ja filosofi Ayn Rand. Haastattelun lopussa tulee mielenkiintoinen ja aiheeseen liittyvä maininta Salosta, josta Wahlroos siis on nyt kaksi vuotta myöhemmin muuttanut pois.

Haastattelussa Wahlroos mainitsee, että Hesarissa on aiemmin ollut juttu töhrityistä äänestyslipuista. Yhdessä jutussa nähdyistä lipuista lukee juuri ”Who is John Galt?”. Kun toimittaja kysyy, voisiko se olla Wahlroosin oma äänestyslippu, Wahlroos vastaa, että ei usko, että sitä ääntä on annettu Salossa. Kun tuntee palapelin palat, niin tietää, että Wahlroos sanoo tuossa aika paljon Salosta ja salolaisesta ilmapiiristä.

Voin vain vakuuttaa Wahlroosille, että asiat Salossa tulevat korjaantumaan ainakin yhden hylätyn äänestyslipun verran.