Uusi tapa valokuvata salamoita?

CHDK on joillekin Canonin digipokkareille tarkoitettu firmwaren lisäosa. Se antaa kameralle useita hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten mahdollisuuden tallentaa RAW-kuvia, tavanomaista pidemmät ja lyhyemmät valotusajat, mahdollisuuden suorittaa kamerassa omia ohjelmaskriptejä jne. Koska CHDK ei korvaa kameran omaa alkuperäistä firmware-ohjelmistoa, vaan toimii sen lisänä, kameran käyttökelvottomaksi sekoamisen riski on vähäinen, toisin kuin hakkeroitujen firmwarejen kanssa asian laita usein on. Lisätietoa ominaisuuksista voi lukea CHDK:n esittelysivulta. Yhteensopivia kameramalleja luetellaan lataussivulla.

Salamoiden valokuvaus liiketunnistimen avulla

Perinteisesti salamoiden kuvaamiseen on tarvinnut käyttää yöllä pitkiä valotusaikoja ja päivällä salamannopeita reaktioita. Etenkin päiväsaikaan tuurilla on suuri osuus asiassa ja onnistumisprosentti on matala. Myös erillisiä salamalaukaisimia on tarjolla, mutta ne pitää rakentaa itse tai ostaa valmiina melko suolaiseen hintaa, ja silti onnistuminen ei ole kertoman mukaan ollut taattua.

Myrskybongarin kannalta mielenkiintoisin CHDK:n lisäominaisuus on kameran ohjelmallinen liiketunnistin. Se tutkii herkeämättä kameran näkemää kuvaa, ja jos kuvassa tapahtuu merkittävä muutos, kuten salamanisku, laukaisee kameran. Ominaisuutta on jo käytetty onnistuneesti salamoiden ikuistamiseen. Asiaa käsittelevää lisätietoa löytyy täältä, ja esimerkkikuvia mm. täältä, täältä ja täältä.

Tämä on minulle sen verran uusi tuttavuus, että toiminnallisuudesta ei voi vielä sanoa juuta eikä jaata. Ominaisuuden kehittäjät ounastelevat liiketunnistimen laukaisuviiveen olevan vain 10 ms. Kahdessa esimerkkikuvassa (1 & 2), joiden kerrotaan olevan liiketunnistimella laukaistuja, näkyy pääsalaman haaroittuminen. Se siis tarkoittaisi sitä, että liiketunnistin on kyllin nopea tallentamaan ensimmäisen pääsalaman purkauksen, joka on näyttävin ja kuvauksellisin, koska vain siinä on haaroja. Myöhemmissä niin sanotuissa kerrannaisissa pääsalamoissa ei ole haaroja.

Testiin kaudella 2008?

Pitää tutkailla asiaa lähemmin. Ehkä ensi ukkoskaudelle pitää hankkia Canonin digipokkari Nikonin digijärkkärin rinnalle (Ei tehdä tästä mitään Canon vs. Nikon pissimistappelua. Mulla on jo yksi Canon pokkari ;) Yösalamat kuvaan edelleen mielummin järkkärillä, mutta päiväsalamoiden kuvaamiseen järkkärin rinnalla tämä voisi olla erinomainen ratkaisu.

(via Jori Hämäläinen / myrskybongarien sähköpostilista)