Ukkonen Vihdissä 8.8.2010

Helteet ja kipakat ukkoset jatkuvat. Virosta nousi eilen 8.8.2010 laaja ja näyttävä ukkosrintama pääkaupunkiseudulle, josta se jatkoi matkaansa edelleen pohjoiseen.

Pääsin Salosta liikkeelle hiukan turhan myöhään. Hillitöntä vauhtia edennyt ukkosrintama oli vähällä yllättää liian nopeasti. Kaikessa kiireessä onnistuin kuitenkin löytämään kuvaamisen soveltuneen peltoaukeaman Vihdin Siippoosta ja myöhemmin Herrakunnasta. Ohessa muutama kuva.

Näihin ja muihin kuviini voi tutustua lähimmin ja paremmalla resoluutiolla myös Flickr-sivustolla.

Shelf cloud
Kansainvälisetkin standardit täyttävä vyörypilvi halkoi taivasta ukkossolun etureunassa
Lightning in light of dawn
Laskeva aurinko värjäsi maiseman täyteläisellä oranssilla
Cloud to ground lightning
Ukkonen pimensi päivän yöksi muutamassa minuutissa
Lightning behing a silhouette of trees
Salama iskee lähistölle

Tarkat GFS-sääkartat Suomen ja pohjoismaiden alueille

Tänään avattu uusi Suomen Sääkeskus (www.saakeskus.fi) niminen internetsivusto tarjoaa ilmaiset Suomen ja pohjoismaiden alueille kuvannetut GFS-sääkartat.

Sääkarttojen kuvantamisessa käytetyt tiedot ovat peräisin jenkkilän ilmatieteen laitoksen (NOAA / NWS / NCEP) GFS-säämallin perusteella ja supertietokoneiden avulla lasketut numeeriset sääennusteet.

Aiemmin GFS-sääkartat on pitänyt hakea saksalaiselta Wetterzentrale.de-sivustolta. Mutta koska Wetterzentrale keskittyy enemmän Saksan ja keskieuroopan tarpeisiin, on Suomen osalta ollut tarjolla vain hivenen epätarkempia karttoja, jotka kattavat koko Euroopan ja joissa Suomi näkyy vain pienenä plänttinä yhdessä nurkassa. Suomen Sääkeskuksen kartoissa Suomi on esitetty paljon paremmalla tarkkuudella.

Suomen Sääkeskuksen sääkartat päivittyvät automaattisesti joka päivä kello 2:00, 8:00, 14:00 ja 20:00. Karttoja on tarjolla kolmen tunnin välein seuraavien noin seitsemän päivän ajalle.

Käyttäjilleen ilmaisen sivuston toimintaa sponsoroi Suomen Turvavarusteet Oy.

Uusi tapa valokuvata salamoita?

CHDK on joillekin Canonin digipokkareille tarkoitettu firmwaren lisäosa. Se antaa kameralle useita hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten mahdollisuuden tallentaa RAW-kuvia, tavanomaista pidemmät ja lyhyemmät valotusajat, mahdollisuuden suorittaa kamerassa omia ohjelmaskriptejä jne. Koska CHDK ei korvaa kameran omaa alkuperäistä firmware-ohjelmistoa, vaan toimii sen lisänä, kameran käyttökelvottomaksi sekoamisen riski on vähäinen, toisin kuin hakkeroitujen firmwarejen kanssa asian laita usein on. Lisätietoa ominaisuuksista voi lukea CHDK:n esittelysivulta. Yhteensopivia kameramalleja luetellaan lataussivulla.

Salamoiden valokuvaus liiketunnistimen avulla

Perinteisesti salamoiden kuvaamiseen on tarvinnut käyttää yöllä pitkiä valotusaikoja ja päivällä salamannopeita reaktioita. Etenkin päiväsaikaan tuurilla on suuri osuus asiassa ja onnistumisprosentti on matala. Myös erillisiä salamalaukaisimia on tarjolla, mutta ne pitää rakentaa itse tai ostaa valmiina melko suolaiseen hintaa, ja silti onnistuminen ei ole kertoman mukaan ollut taattua.

Myrskybongarin kannalta mielenkiintoisin CHDK:n lisäominaisuus on kameran ohjelmallinen liiketunnistin. Se tutkii herkeämättä kameran näkemää kuvaa, ja jos kuvassa tapahtuu merkittävä muutos, kuten salamanisku, laukaisee kameran. Ominaisuutta on jo käytetty onnistuneesti salamoiden ikuistamiseen. Asiaa käsittelevää lisätietoa löytyy täältä, ja esimerkkikuvia mm. täältä, täältä ja täältä.

Tämä on minulle sen verran uusi tuttavuus, että toiminnallisuudesta ei voi vielä sanoa juuta eikä jaata. Ominaisuuden kehittäjät ounastelevat liiketunnistimen laukaisuviiveen olevan vain 10 ms. Kahdessa esimerkkikuvassa (1 & 2), joiden kerrotaan olevan liiketunnistimella laukaistuja, näkyy pääsalaman haaroittuminen. Se siis tarkoittaisi sitä, että liiketunnistin on kyllin nopea tallentamaan ensimmäisen pääsalaman purkauksen, joka on näyttävin ja kuvauksellisin, koska vain siinä on haaroja. Myöhemmissä niin sanotuissa kerrannaisissa pääsalamoissa ei ole haaroja.

Testiin kaudella 2008?

Pitää tutkailla asiaa lähemmin. Ehkä ensi ukkoskaudelle pitää hankkia Canonin digipokkari Nikonin digijärkkärin rinnalle (Ei tehdä tästä mitään Canon vs. Nikon pissimistappelua. Mulla on jo yksi Canon pokkari ;) Yösalamat kuvaan edelleen mielummin järkkärillä, mutta päiväsalamoiden kuvaamiseen järkkärin rinnalla tämä voisi olla erinomainen ratkaisu.

(via Jori Hämäläinen / myrskybongarien sähköpostilista)

Myrskyn metsästäjällä 452000 TV-katsojaa

Aivan pakko palata taas suomalaisen Myrskyn metsästäjä -myrskybongaridokumentin pariin.

Markkinatutkimusyritys Finnpanel, joka mm. mittaa TV-katsojien määriä, kertoo sivuillaan, että Myrskyn metsästäjä oli YLE TV1:n viikon yhdeksänneksi katsotuin ohjelma 452000 katsojalla. Aivan hillitön määrä! Kyllähän se on tiedetty, että myrskybongaus on mediaseksikäs laji, mutta että noin seksikäs. Eivätkä tuossa luvussa edes ole mukana torstain ja perjantain pikauusintojen katsojat, joista varmasti tuli useampi tuhat lisää.

Taakse jäi esimerkiksi kaikkinaisen typeryyden ylistys Big Brother 392000:lla katsojalla. Itse asiassa SubTV:n ja Nelosen yhdelläkään ohjelmalla ei ollut yhtä montaa katsojaa.

Itse kuulin asiasta alunperin #myrskybongarit IRC-kanavalla.

Ja jotta tämä ei jäisi pelkäksi hehkuttamiseksi, niin lauotaanpa tähän kohtaan mielipide:

Vain YLE:n kaltaisella julkisen palvelun TV-kanavalla on kanttia ottaa riski, joka liittyy massoja kosiskelemattoman TV-ohjelmiston tuotantoon. YLE:n kotimaisten ohjelmien tuotanto on merkittävä tekijä suomalaisen kulttuurin kehittäjänä ja suomalaisen identiteetin säilyttäjänä. Ja sitä asiaa ei mitata katsojaluvuilla, vaikka esimerkiksi edellä mainitusta voidaan huomata, että silläkään rintamalla YLE:n ei tarvitse hävetä.

TV- ja radiokanavien tarjonta olisi todella säälittävää höttöä, jos siitä vastaisivat yksistään kaupalliset kanavat, joiden ainoa vastuu liittyy osakkeenomistajiensa rikastumiseen.

TV-maksu on piskuiset 0,57 euroa päivässä. Sillä rahalla kustannetaan viisi valtakunnallista TV-kanavaa, kuusi valtakunnallista radiokanavaa, liuta alueellisia radiokanavia, sekä iso joukko muita palveluja. Mikä maksukanavapaketti antaa yhtä monipuolisen tarjonnan tuohon hintaan? Entä luuletko, että ilmaisten mainoskanavien kustannuksia ei peritä takaisin mainoksilla tuputetun krääsän hinnassa? Kyllä TV-maksu on hintansa väärtti.